matomo

Rostskydd-metoder att se till att dina metaller inte korroderar

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
loading...Loading...

Metaller har en viktig plats i vårt dagliga liv. Oavsett om det handlar om att köra bil eller leka med leksaker, är metaller en del av vår värld. Och inget känns värre än att se sin bil bli orange av rost, eller hur? Faktum är att vår väld av metaller är hemsökt av en plåga som vi kallar rost.

Nedan följer några av de åtgärder du kan ta till för att dina älskade metallföremål inte ska rosta:

Välj Rätt Metall

Den enklaste metoden, för att skydda dina metallföremål mot rost, är att se till att de är gjorda av metaller som inte rostar. Ganska självklart, kan man tycka. Varför ha besvär med rostskydd när du kan, helt enkelt, välja en metall som inte rostar? Här är några exempel:

Aluminium

Aluminium är en korrosionsbeständig metall, idealisk för att använda på platser som helt säkert påverkas av Moder Natur.

Rostfritt Stål

Rostfritt stål är en legering; Därför är det rostfria stålets korrosionsbeständighet specifik för dess sammansättning. Rostfritt stål 316 och 304 är båda kända för att vara korrosionsbeständiga och används därför för detta ändamål.

Väderbeständigt Stål

Detta är billigare än rostfritt stål, men erbjuder inte samma rostskydd, som rostfritt stål gör.

Att göra misstag är en del av livet. Ett sådant misstag kan vara att välja en metall som inte är resistent mot rost. Men om så är fallet, finns det ingen anledning till oro, för WD-40 finns där för dig. När du använder WD-40s Multi-Use-Product lägger du ett skyddande lager på alla dina metaller vilket minskar effekterna av rost. Oavsett om ditt antika utställningobjekt består av aluminium eller järn så gör det ingen skillnad, för WD-40 skyddar oavsett. WD-40 Specialist Penetrant Spray kan också användas för att föryngra, om det är för sent att skydda dina tillhörigheter från rosten.

Skydda från den omgivande miljön

Föräldrar försöker ofta skydda sina barn från världen ”utanför” och hävdar att fri interaktion kommer att ha ett negativt inflytande på deras barn. Men när det gäller deras ägodelar i metall görs inga sådana försiktighetsåtgärder. Varför inte? Fri interaktion med elementen påverkar metaller nästan mer än vad det påverkar barn, när man tänker efter. Det är därför viktigt att hålla dina metaller skyddade genom att begränsa deras exponering för fukt. Fukt förstör dina metaller som ligister förstör dina barn. Du förstår poängen, eller hur?

Hur som helst så har du chansen att skydda dina metaller så att du inte ska behöva oroa dig över att de kanske förstörs. Denna åtgärd utförs enkelt genom att spraya WD-40 på dina metallföremål, med jämna mellanrum.

Design är Viktigt

Följande är några saker att tänka på när det gäller utformningen av dina ägodelar i metall för att skydda dem mot rost:

  • Försök att undvika designer med hålrum och springor, så mycket som möjligt, för att dessa ställen ackumulerar fukt och rostar allra först.
  • Kontrollera att fogarna är svetsade i stället för bultade. Föreställ dig en fog som hålls ihop med en rostig skruv – vad tror du skulle hända? Den kommer att fastna, ordentligt.
  • Designen ska tillåta luft att cirkulera fritt. Om inte, kommer den med tiden att ackumulera fukt.
  • När det gäller stora metallkonstruktioner, se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan olika delar, för att kunna utföra underhållsarbete.

Men om du mot förmodan har köpt ett vackert prydnadsobjekt i metall som strider mot alla ovan nämnda rekommendationer, spraya omedelbart ett lager med WD-40 för rostskydd. Lita på mig, du har inte råd att vänta när det gäller rost, för tiden står inte still och rosten smyger sig på med tiden.

En värld av skyddande beläggningar

Det finns många olika typer av beläggningar som kan användas för att skydda dina metaller. De inkluderar:

  • Beläggning med ett lager av rostbeständig metall över ytan på det objekt som behöver skydd, räddar objektet från rost. Det kommer att fungera som en barriär mot den omgivande miljön.
  • Doppa små föremål av stål i en lösning av natriumhydroxid, kaliumnitrat och vatten för rostskydd. Denna åtgärd varar dock endast under en kort tidsperiod och ger föremålet ett blåfärgat utseende. Följaktligen är denna process känd som blåning och du vill inte använda den om du är estet.
  • Oljebaserade beläggningar kan också läggas på metaller som kräver rostskydd. De är kostnadseffektiva och idealiska för att stoppa penetreringen av syre och vatten.

Underhåll gör underverk

Regelbundet underhåll kan göra underverk när det gäller att ta bort rost. Det är också till hjälp för att skydda föremål från rost, i första hand. Underhåll kräver emellertid tid – ibland mycket tid – och tid är något som alla numera verkar ha ont om, tyvärr.

En Snabbkurs om WD-40

Brownells Gunsmithing Supply utförde ett antal tester för att bestämma vilket medel som är bäst när det gäller att förebygga rost. Resultatet presenterades för allmänheten och de rekommenderade WD-40. WD står för Water Displacement, vilket betyder vattenavvisande och det är exakt vad WD-40-produkterna är. Produkter som WD-40 Multi-Use-Product förhindra inte bara rost, utan tar även hand om den rost som redan har uppstått.

Den enklaste metoden för att skydda dina ägodelar i metall från rost är att med jämna mellanrum spraya dem med WD-40 tills de är helt genomdränkta. Det är allt du behöver göra för att göra livet – som blir mer komplicerat för varje dag – enklare.

 

Varning

Användningsområdena som visas och beskrivs för WD-40s-produkter har lämnats till WD-40 Company av användarna själva. Dessa har inte testats av WD-40 Company och utgör inte en officiell rekommendation eller förslag på användningsområden från WD-40 Company. Vanligt sunt förnuft bör iakttas när man använder WD-40 Company produkter. Följ alltid anvisningarna och varningar på förpackningen.

Kontakta oss

SEAB AB Box 116 193 23 Sigtuna, Sweden www.seab.se

© 2019 WD-40 Company