Metaller finns överallt omkring oss. Allt från små objekt till verktyg, hela vägen till större apparater och maskiner. Det är därför de är en viktig del av vår vardag. Metaller spelar en viktig roll i våra hus, utomhus liksom i fabriker och industrier. Detta gör rostskydd verkligen viktigt eftersom metaller är benägna att rosta.

Att förstå metall för att undvika rost

När en metall rostar är det nästan samma sak som korrosion. Den förlorar sitt utseende, styrka och integritet. Metaller som rostat under en längre tid blir också oanvändbara efter ett tag. Om man börjar med köksobjekt, så måste du kasta bort kniven om den blir rostig. Det samma gäller om underredet på en bil rostar, då karossen börjar att korrodera och långsamt så äts allt upp. Det är därför vi alltid behöver rostskydd och särskilt för den viktigare utrustningen och maskinerna eftersom de är svåra att ersätta och underhålla. Dessutom kan rost leda till maskinen inte att fungerar korrekt.

Rost uppstår när metall hamnar i kontakt med fukt under en lång tid. Det är därför vi ser mer korrosion i områden nära kusten eller havet. Eller objekt som nedsänkta under vatten eller används i närheten av vatten. Ibland ser vi bilkarosser korrodera underifrån, och anledningen är mestadels uppbyggd smuts som bibehåller vatten och salt. Salt som strös på vägar för att bli av med is är också ibland en anledning.

Liksom alla andra metallföremål och apparater är maskiner också ganska benägna att rosta och kan förlora sin användbarhet om rostskydd inte görs på rätt sätt och i rätt tid. Rosten kan hindra den fria rörligheten för de rörliga komponenterna i mekanisk utrustning och få den att fungera dåligt. Rost på rörliga komponenter kan också göra maskiner mycket ineffektiva. Samma sak gäller för pelarborrmaskiner. Därför måste du hålla den ren och ha lämpligt rostskydd.

Rengör borrspindeln med WD-40:

Innan du börjar ska du se till att du är medveten om alla säkerhetsåtgärder för att driva maskiner och deras demontering och montering eftersom du kan råka skada dig själv medan du gör det. Du kan också förstöra utrustningen.

Följ instruktionerna i manualen för att demontera borrspindeln. Ta en torr trasa och rengör smuts och damm på borrspindeln. Du kan också använda en fuktig trasa för att se till att all smuts har tagits bort från borrspindeln.

Ta ett sandpapper och gnugga det längs med borrspindeln. Det kommer att ta bort den tjocka rostbeläggningen och du kommer att se att fräscht järn börjar dyka upp.

Ta sedan WD-40-spray och spraya på borrspindeln, använd en borste för att skrubba längs med borrspindeln. Du kommer att se att den återstående rosten tvätta bort. Alternativt kan du prova WD-40 Specialist Penetrant Spray om rosten är svårare att få bort.

Rostskydd på borrspindeln

Det är svårt att få den traditionella rostbehandlingen gjord på var och en av de mindre delarna av maskineriet. Det är därför du ibland kan spraya dem med WD-40 för rostskydd. Det bildar ett lager och skyddar dem från rost.

Kolla in vår hemsida för mer information, oavsett om det är för tips och tricks eller om du bara vill ta reda på mer om vår produktinformation, så kan du få reda på allt det här.