Det finns en hel del metallinredning och tillbehör i våra hushåll. Från diskhoar till statyer, från smycken till dörrhandtag.  Tid och användning missfärgar dessa föremål. Så om du letar efter några praktiska lösningar för att få din metall att skina och din mässing renare har vi några enkla hjälpmedel som finns nära till hands. Här kommer några enkla hushållsmedel för rengöring mässingrengörare  

WD-40

Alla har en burk med detta universala smörjmedel i sitt garage eller under diskbänken. Men visste du att en av de många användningsområden är polering och efterbehandling av alla slags metaller? Testa själv! Leta upp missfärgat mässing i ditt hus. Därefter lossar du plastslangen från din burk och fäster den på munstycket. Spreja en liten mängd på en mjuk, ren trasa och gnid den över mässingen i en kontinuerlig cirkulär rörelse. Du kommer att bli förvånad över hur effektiv den är på att rengöra mässing. Den torkar bort flera år av samlat damm och smuts och din metall ser så gott som ny ut.


Bakpulver & Vinäger

Ett hemmagjort rengöringsmedel som är ganska effektivt mot smuts på metall är bakpulver blandat med vinäger. Efter att ha gjort vetenskapliga experiment i skolan vet  de flesta av oss att  om man blandar dessa två ingredienser får man en bubblande massa som ger liv i miniatyrmodeller av vulkaner.

Täck ytan du ska rengöra med en generös klick av din blandning efter att den slutat bubbla. Vänta därefter en stund så att syran hinner äta sig genom lagren med lagrad smuts. Använd sedan en mjuk tandborste för att borsta blandningen försiktigt mot metallen. Det resulterar i att de små partiklarna gnuggar bort den lossnande smutsen. Blandningen är billig och mild nog att inte repa eller skada din metall. Därefter, torka bort blandningen med en fuktig trasa och torka sedan ytan. När din stål eller mässing är renare avslutar du med att spruta på lite WD-40. Efter några minuter putsar du metallen så att den skiner.

Citron juice

Citron fungerar på samma sätt som vinäger. Det beror på deras sura egenskaper. Använd citron på olika sätt beroende på vad som ska göras.

Skär en halv citron och strö på lite vanligt salt ör mild daglig användning. Gnid blandningen över ytan på vilken metall som helst för att rensa bort ytligt smuts och skit. Torka bort med en torr trasa när den väl har applicerats. Medan denna lösning inte kommer att göra några underverk kommer det säkert att fungera som en ytlig rengörare för stål och mässing.

För noggrannare rengöring kommer två delar tartarsås till en del citronsaft att bilda en tjock smörja som du kan använda för att täcka hårt nedsmutsade metaller. Sörjan ska verka i 30 minuter innan du sköljer av med varmt vatten och torkar. För den slutliga poleringen kan du åter applicera WD-40 och gnida in ordentligt.

Förebyggande och skydd

Många föremål och möbler används dagligen, och med ständig kroppskontakt kan poleringen som du jobbat så hårt för att uppnå torkas bort på bara några månader. För bordsdekorationer och annat liknande rekommenderar vi definitivt att begränsa mängden beröring de får, men dörrhandtag och beslag i mässing är kanske inte lika lätta att undvika.

Dessa föremål skyddas vanligtvis mot skador genom att applicera ett skyddande lager. Det finns ett par olika metoder som kan tillämpas här.


Färg

Ett vanligt lager som används för trä och mindre estetiska metaller. Ett tjockt lager färg håller i ett par år. Emellertid är själva färgen sårbar för skador, ofta flisning och färgning som utsätter underliggande yta för elementen igen. Det förstör också estetiken hos attraktiva metaller som mässing och stål, i dessa fall kan en annan korrosionsinhibitor behövas.


Smörjmedel

För metaller med rörliga delar som genomgår tung användning är ett smörjmedel som WD-40 en effektiv korrosionsinhibitor. Det kommer inte att spricka eller skalas av när det är torrt och det bevarar utseendet på de lite mer dyrare metallerna. Även om det ibland kan krävas att man återapplicerar det kan det här vara en lösning som du tycker är bättre på det stora hela.

Krukor, kokkärl och redskap

Oavsett om det är gjutjärnsgrytor, rostfria stekpannor eller mässings- och kopparredskap kan vi hitta metaller som används dagligen i köket.

Det första steget i rengöring av köksredskap känner alla som har diskat till. Tvätta metallen med varmt vatten och tvål och ta bort allt fett som täcker kokytan. När du är nöjd och kan se bar metall börjar du skrubba. Undvik att använda stålull eftersom de lämnar repor och skador över en slät yta. Så om en enkel skrapplatta inte fungerar har vi några andra alternativ för att få ut de där envisa brända bitarna och fläckarna.

Häll en kopp vatten i pannan så att det täcker botten. Lägg därefter i några matskedar vinäger eller citron och koka upp blandningen. Lägg i alla andra smutsiga redskap. Rör om i blandningen i cirka 15 minuter och häll sedan ut det. Kvar är en ren yta som är lätt att skrubba. Om det finns rester kvar, upprepa processen ett par gånger tills du är nöjd.

Allt som Glittrar är inte Guld

Använder du hushållsmaterial och en burk WD-40 kan ditt hem bli skinande rent igen. Så släng ut plasthandskarna och citronskivorna och var beredd på att göra din stål, koppar, aluminium och mässing renare än någonsin tidigare. Hoppas du fått  hjälp av dessa enkla hushållsmedel för rengöring mässingrengörare