Tips och trix för förvaring av trädgårdsverktyg

Att arbeta i trädgården är en populär hobby. De flesta personer har åtminstone en kruka, behållare eller särskilt område där de odlar något. Medans vi spenderar mycket tid på plantorna, genom att vattna och sköta om dem, så glömmer vi ofta bort att vårda verktygen.  Spadar, slevar, skyfflar, hinkar och så vidare behöver tas hand om för att säkerställa att de får ett långt liv och hjälper dig sköta om din trädgård.

Det är viktigt att vårda sina trädgårdsverktyg. Särskild omsorg bör man ge när man förvarar sina verktyg över vintern. Rost är ett av de främsta problem man stöter på. Eftersom trädgårdsverktyg ofta är gjorda av metall och används på platser med hög nivå av lera, fukt och vatten. Om du inte rengör dem grundligt. Och inte sköter om dem innan du lägger undan dem för förvaring, kommer de med tiden att rosta. Då blir du tvungen att inför varje säsong gå igenom processen att köpa nya verktyg.

Här är några saker som är viktiga att göra inför förvaring av trädgårdsverktygen för att bibehålla dem i toppskick tills nästa gång de behövs.

Rengör trädgårdsverktygen noggrant

Rost uppmuntras av fukt, vilket finns i stora mängder i jorden. Eftersom trädgårdsverktygen kommer i kontakt med jord hela tiden så är det viktigt att rengöra dem innan de placeras i trädgårdsförvaring för att förhindra rost och korrosion.

Att inte rengöra trädgårdsverktygen innan förvaring kommer även att möjliggöra smittor som transporteras via rötter, frön och jord att överföras från en planta till en annan. Du vill helt klart inte uppleva att din trädgård förvandlas till damm på grund av någon smitta eller sjukdom. Innan du lägger undan dina verktyg i trädgårdsförvaring, tvätta verktygen med vatten för få bort jordrester. Spackelredskap kan även användas för att skrapa bort jordrester. Detta hindrar även växtsaft och kåda från att överföras från en växt till en annan. Det hindrar inte bara växterna från att drabbas av oväntade problem, utan säkerställer att rost och korrosion inte drabbar trädgårdsverktygen. Glöm inte heller att låta trädgårdsverktygen torka innan du placerar dem i trädgårdsförvaring.

Ta bort rost så fort du lägger märke till den

Om du märker att någon del av trädgårdsverktyget har börjat rosta så är det viktigt att ta hand om det genast. Att rengöra verktygen hindrar rost från att skada andra delar av verktyget, eller migrera till andra verktyg som förvaras i närheten. En stålborste eller smärgelduk kan användas för att ta bort rost från verktygens metalldelar.

Oljesand kan även användas för att gnugga bort rost från verktygen. Vilken metod du än väljer för att ta bort rost från trädgårdsverktygen, är det viktigt att du gör det så fort du lägger märke till rosten. Detta måste även göras innan du stoppar in verktygen i trädgårdsförvaring. Om du väntar med att skrapa bort rost så kommer den att sprida sig över andra delar av verktygen. Och då kommer det bli väldigt svårt att blir av med den. Särskilt om du låter rosten vara kvar under perioden då du förvarar verktygen.

Att använda rätt produkter

Att göra rent, låta torka och ta bort rost är viktiga steg innan man stoppar undan verktygen i trädgårdsförvaring. Men det är en annan sak som även måste göras för att hålla trädgårdsverktygen fria från rost och korrosion. Att täcka trädgårdsverktygen med ett skyddande lager möjliggör så att de förvaras och bibehåller sitt skick.

Du kan använda ett tunt lager av olja på trädgårdsverktygens metalldelar för att förhindra rost och korrosion. Men det är alltid bättre att använda särskilda produkter som är tillverkade för att förebygga rost på metall. WD-40 är, som vi vet, en av de bästa produkter för att förhindra rost och korrosion på trädgårdsverktyg innan de placeras i trädgårdsförvaring. Den smörjer inte bara verktygen, utan ger dem skydd mot rost ända upp till ett år. Du behöver inte oroa dig över att dina trädgårdsverktyg blir rostiga under förvaring då WD-40 ger det skydd som behövs. Det tränger sig in i verktygen och ger dem även den smörjande effekt som krävs för att de ska fortsätta fungera effektivt.

Sammanfattning

Du kan nu förvara dina verktyg på rätt sätt med de tips som nämnts ovan. Det är viktigt att komma ihåg att kontakt med yttre element är en av de främsta anledningarna till varför verktyg rostar. Och detta leder i slutändan till att de blir oanvändbara. Innan du lägger undan dina verktyg för förvaring är det viktigt att du ger dem skydd mot fukt som kan förkorta verktygens livslängd. Se även till att ha en bra förvaringsplats för dina verktyg. Att låta dem vara utomhus kommer bara leda till rost och korrosion, vilket gör verktygen ineffektiva.

Trädgårdsverktyg är ingen liten investering. Du kan inte köpa nya varannan dag. Därför är det viktigt att ta hand om verktygen och hålla dem rena. Det är även viktigt att behandla dem med rätt produkter och alltid låta dem vara i trädgårdsförvaring tills dess att du behöver använda verktygen igen. Att hålla dem fria från rost är en av de främsta sakerna som kan förlänga verktygens livslängd. Använd WD-40 för att ge verktygen ett skyddande lager mot fukt, och på så sätt säkerställa att de är skyddade från rost i upp till ett år.