Tips för sekatörer

 

Ta hand om sekatörer: Enkla underhållstips att följa

Källa: © chiew – Adobe Stock

 

 

 

 

Sekatören är varje trädgårdsmästares bästa vän. Tja, varför skulle de inte vara? Trädgårdsmästare använder sekatörer för en mängd olika uppgifter, och det är naturligtvis varför de blir så illa åtgångna. Det är väldigt enkelt att försumma dessa beskärningssaxar från grundläggande underhåll – men med korrekt rengöring och slipning kommer de att fungera bättre och vara längre. Med dessa enkla steg kommer du att veta hur du tar hand om sekatörer.

Var alltid försiktig när du hanterar vassa föremål och bär nödvändiga skyddskläder. Om du inte känner dig bekväm med att göra det själv, gör det inte.

Ta hand om sekatörer – Slipning

Som du redan vet är det förmodligen inget som är mer irriterande än att beskära med en tråkig sekatör. Du slutar bara kämpa med dem och börjar slita bort böjda grenar för att få jobbet gjort. Därefter kan dina växter verka som om de är i sämre form någonsin.

Det är värt att undvika alla dessa frustrationer genom att helt enkelt investera din tid i att slipa dina trädgårdssax.

Detta kan göras i 2 steg – först med en fil och sedan en slipsten.

 Fil

Du kan börja med att använda en grov fil genom att trycka filen längs med kanten av sekatörbladets krökta avsnitt. Kom ihåg att alltid flytta i samma riktning medan du slipar. Du kommer märka att med varje filtag, kommer bladet långsamt att ändras till en ljusare färg.

Ta hand om sekatörer – Slipsten

När du är klar med att slipa dina sekatörer med en fil, kan du gå vidare och använda en slipsten på dem. Genom att göra så kan du släta ut bladet. Denna del av processen kan också göras med hjälp av stålull. Allt du behöver göra är att gnugga apparaten i en cirkelrörelse över bladet för att ta bort alla de sista bitarna av grovhet och rost.

Hur du tar hand om din sekatör – Använd lite WD-40

Slipningsprocessen kan inte slutföras utan att du lär dig att smörja sekatören. Allt du behöver här är lite WD-40. Spraya en del av produkten på en ren trasa och skrubba den sedanpå sekatörsbladet. Kom ihåg att torka bort eventuellt överskott från bladet noggrant.

Ta hand om sekatörer – Enkel daglig rengöring

När du har använt dina sekatörer för ett dagsverke kan du inte bara lämna dem i det tillståndet. Det är därför du måste torka rent bladen med en bomullsrondell och du kan till och med blötlägga dessa bomullstussar i någon alkohol eller väteperoxid. Efter detta kan du också hälla lite WD-40 på en bit stålull och sedan buffra klippskärbladet med det. Genom att göra det kommer inte du bara smörja sekatören, utan du kommer också att förhindra att det bildas rost från dagens arbete.

Fördjupad säsongsrengöring

Bortsett från den dagliga rengöringen, måste du också skruva av sekatörens muttrar och ge dem en riktigt djup rengöring. Medan alla bitar är isär, använd tvål och varmt vatten för att tvätta varje enskild bit med en tandborste. Gnugga var och en av dessa bitar med en eller flera väteperoxider eller alkohol.

Efter att du har följt alla dessa steg ska du få dina sekatörer i mycket bättre form.

 

Användningsområdena som visas och beskrivs för WD-40 Multi-Use Product har tillhandahållits WD-40 Company av användarna själva. Dessa användningsområden har inte testats av WD-40 Company och utgör inte en rekommendation av förslag till användning av WD-40 Company. Förnuft bör utövas när man använder WD-40 Company produkter. Följ alltid anvisningarna och var försiktig med varningar som skrivs ut på förpackningen.

 

 

Kolla in vår hemsida för mer information om dess tips och tricks eller om du bara vill veta mer om vår produktinformation, allt detta kan du hitta här.