Med ett stormande hav och skrikande vind hundratals mil utanför kusten skulle du inte vilja att en kritisk schackel hoppade ur, eller hur? Detta är ett väldigt vanligt problem eftersom skruvstift för schacklar är bland de mest glömda delarna i din båts rigg- och förankringssystem. Men vad kan man använda för att smörja schacklar?

Galvaniserade eller rostfria skruvstift för schacklar tenderar att gå sönder på grund av konstant vibration och stötar. Om dessa skruvstift trängs ut för mycket kommer schacklarna definitivt att hoppa ur. En enkel reparation bör bara ta några minuter, men om det inte uppfattas i tid kan det få en dödlig konsekvens.

Om det är ett jordankare som ska tacklas upp kan det innebära att båtens marina ankare hamnar på botten. Detta kan också betyda att du hamnar bland klipporna. I det sällsynta fallet med stående riggar kan misslyckade schacklar betyda att en stag går av eller att en mast faller. Det är därför det är dubbelt så viktigt att ta bort all belastning på schacklarna innan du börjar reparera dem.

Allt du behöver för att reparera och smörja schacklar är att följa dessa enkla seglingstips:

Se upp för Rostfria Skruvstift för Schacklar

Anta att skruvstiften inte kommer hålla ihop utan reparationsarbete. Som vi nämnde tidigare kommer vibrationer definitivt att få de hala stiften att hoppa ur. Vad du behöver göra är att skapa tillfälliga surror med plasttrådar samtidigt som du har alla schackelstift ombord. Trä dessa trådar genom stifthålen så du får tillfällig sinnesro att det inte kommer uppstår några oväntade riggproblem.

Underhåll galvaniserade skruvstift för schacklar

Kontrollera att de galvaniserade schacklarna svänger utan problem. Stift tenderar att korrodera efter några månaders användning och därför bör du veta hur man tar bort dessa stift från dina schacklar.

Varje schackel kan öppnas med en tång. När de är öppna måste du borsta tråden med en stålborste och sedan applicera ett vattenresistent smörjmedel. Vi rekommenderar starkt att du använder WD-40. Skruva sedan tillbaka stiftet i schacklarna och använd plasttrådar för att hålla stiftet på plats. För mer permanenta lösningar kan du använda så kallad rostfri beslagtråd.

För Extra Säkerhet kan du använda “Mousing” på Skruvstiftet

Vi rekommenderar även en teknik som heter ‘mousing’ när det är möjligt. Denna nautiska teknik säkerställer att stiftet via tråden sitter på ett säkert sätt och att tråden sitter i schackeln. För högsta hållbarhet och styrka rekommenderar vi att du använder trådar i rostfritt stål.