Det är viktigt att rengöra sina trädgårdsredskap regelbundet. Detta gör att de håller länge och fungerar effektivt under hela deras livstid. Åtminstone bör du försöka rengöra dina trädgårdsredskap innan du lägger dem bort under vintersäsongen. Eftersom dessa redskap oftast förblir orörda under vintermånaderna är de benägna att få skador från externa element om du inte rengör dem.

Rengöring av blad och klingor håller dem vassa. I slutändan gör det dem mer effektiva och lättare att använda för klippa gräs. Dessutom förhindrar det att rost bildas på redskapen och tar bort eventuella sjukdomsbärande jordpartiklar.

Vissa husägare använder dock trädgårdsredskap på infekterade växter och glömmer att rengöra dem efteråt. Som ett resultat förblir delar av de sjukdomsbärande växterna kvar på dessa redskap och infekterar senare andra växter och i sin tur skadar dem.

Det är inte lätt för en nybörjare att veta hur man ska rengöra redskap på ett sätt som tar bort dessa bakterier. Endast erfarna trädgårdsmästare vet hur man rengör trädgårdsredskap effektivt. I den här artikeln diskuterar vi de bästa sätten för att rengöra dina trädgårdsredskap.

Hur man rengör trädgårdsredskap

Först måste du ha en ordentlig samling trädgårdsredskap. Detta inkluderar maskinolja, trasor, förlängningssladdar eller batteriladdare och små reservdelar. När du har all nödvändig utrustning, hitta ett öppet område och lägg alla dina trädgårdsredskap på en stor presenning.

Därefter ska du tvätta all trädgårdsutrustning och se till att det inte finns några delar som fortfarande har damm kvar på sig. Låt alla redskap torka i det öppna utrymmet innan du fortsätter med nästa steg.

Efter det måste du slipa trädgårdsutrustningen. Det finns olika specialiserade slipningsverktyg tillgängliga, men många trädgårdsmästare klarar sig bra med en universalfil.

När du slipar trädgårdsredskapen, glöm inte att vässa delarna som du gräver med eftersom de är dem delarna som gör ditt arbete. Slipning av spadhuvud kan göra det enklare att plöja genom hård lera. Du kan slipa dessa redskap genom att köra en fil i en 45-graders vinkel två eller tre gånger över kanten.

Glöm inte att olja dina redskap

Du måste samtidigt komma ihåg att redskapen ofta kräver olja för att vara mer hållbara. Utrustning som används för beskärning behöver bli oljade mest. Applicera maskinolja på dessa beskärare från tid till tid och gnugga in på varje del inklusive skruvar och bultar.

När du fastnat på en svår fläck kan du använda finkornig stålull för att ta bort den genom att skrubba på det drabbade området. Torka sedan av hela redskapet med en ren och torr trasa för att ta bort smuts från komponenterna.

Kom ihåg att alla redskap du använder direkt på växter kan överföra sjukdomar till andra växter om du inte rengör dem effektivt. Utrustning som sågar, saxar eller beskärare måste rengöras med blekmedel eller alkohol före och efter att du har använt dem. Detta för att minimera risken för att sprida sjukdom i din trädgård.

Som trädgårdsmästare måste du vara försiktig med trähandtagen på dina redskap eftersom de lätt kan skadas. Du bör gnida dem med sandpapper med medelstort korn och sedan applicera linolja för att förhindra att yttre element skadar träet. Dessutom måste du torka dessa komponenter innan du förvarar dem.

Slutligen, se till att dina trädgårdsredskap får ordentlig omsorg och uppmärksamhet. Att förvara dem i en ren och torr miljö gör att de håller längre och hjälper dig att vårda din trädgård mer effektivt.