Mascara kan vara extremt envist att ta bort när det kommer på dina kläder. De flesta av oss kan peka på ett tillfälle då vi förstörde en ljus skjorta bara genom att spilla lite mascara. Hur kan det tas bort?

Mascaran innehåller kol och järnoxidpigment som ingredienser för att göra ögonfransarna mörkare. Andra ingredienser inkluderar en polymer som skapar en tunn beläggning på ögonfransarna, konserveringsmedel, förtjockningsvax eller oljor.

Dessa ingredienser gör mascara lik läppstift men läppstift är mer vaxartat än fett medan mascara är fetare.

Hur tar jag bort mascarafläckar från mina kläder?

Du kan använda en allrengörare på fläcken med hjälp av en bomullsboll eller en ren rasa. Efter det att du sett fläcken försvinna bör du skölja av eller tvätta skjortan ordentligt och så snabbt som möjligt. Se till att fläcken tas bort fullständigt i tvätten även om den inte gjorde det med rengöraren. Då först kan du låta skjortan torka. Annars kan det sluta med att fläcken görs permanent. Detta kan även betyda att du kan tvingas slänga bort skjortan.

Ett annat sätt är att använda alkohol. Resten av tekniken är densamma. Doppa en bomullspinne i alkohol och badda fläcken med den. Du kommer att se att fläcken sakta försvinner bort.

Hur tar man bort mascarafläckar från örngott?

Att få mascarafläckar på örngott är inte särskilt troligt, men om du på något sätt lyckats med att få en fläck på örngottet ska du genast ta örngottet och följa dessa steg.

Om fläcken är färsk ska du blötlägga dem i lite rinnande vatten, och därefter lägga på lite diskmedel på fläcken och massera in det. Eftersom mascara innehåller fett kommer en bra fettlösande tvål eller diskmedel att lösa problemet. Om det fortfarande finns en fläck ska processen repeteras igen. När fläcken väl är borta bör du skölja det i rinnande vatten.

Som ett alternativ kan du även använda metoden som nämnts ovan för att ta bort mascarafläckar från en skjorta med användning av en allrengörare.

Hur tar man bort mascarafläckar från handdukar?

Det blir svårare när det rör sig om att ta bort mascarafläckar från en handduk på grund av dess struktur jämfört med strukturen hos andra textilier. Dess struktur gör det svårare för dig att göra ren fläcken.

Som allt annat material bör du skölja handduken med kallt rinnande vatten och se om det hjälper fläcken att minska. Låt vattnet rinna på baksidan av fläcken så att den trycks ut snarare än blir absorberad mer i ytan. Om detta tar bort fläcken är allt bra, om inte kan du använda metoderna som nämnts ovan för skjortor och örngott och använda samma material. Eftersom det i princip är textilier bör dessa metoder ta bort fläckar från handduken också.

Hur tar man bort mascarafläckar från glasögon?

Du kan tänka dig en glasrengörare  eller vinäger som en snabb lösning för att ta bort mascarafläckar från glasögon. Medan de kan fungera för andra typer av glas eller en spegel, kan användning av dessa på dina glasögon förstöra skyddslagret på glaset. Ett annat sätt är att använda diskmedel. Förvånansvärt nog kan det göra mer än att diska. Lägg på en liten mängd av diskmedelstvål eller vätska på glaset och massera det med en ren mikrofibertrasa. När fläcken väl är borta ska man skölja av med varmt rinnande vatten.

Försök att göra rent dina glasögon minst en gång om dagen eller mer. Om det är för mycket försöker du en gång i veckan så att de inte påfrestar ögonen.

Att tvätta glasögonen är en enkel uppgift, men när det rör sig om att torka glasen behöver du vara mycket försiktig för att inte repa glaset. För att göra just detta ska du se till att bara använda en mjuk mikrofibertrasa.

Hur tar man bort mascarafläckar eller ansamlingar från skönhetsverktyg?

Makeup-satser och verktyg är mest benägna till ansamling av mascara eftersom de givetvis måste vara mer i kontakt med mascara, såsom ögonfranslockare. Å andra sidan behöver du inte vara orolig eftersom detta inte är något stort problem. Allt du behöver är att applicera en liten mängd rengöringssprit på en bomullspinne och göra rent verktyget med den. Även om det inte finns någon ansamling bör du göra rent dina verktyg för att garantera bättre hälsa för ögon och hud.

Det bästa sättet att ta bort mascarafläckar från golvplattor (WD-40)

Dina golvplattor får också mascarafläckar ibland om du av misstag tappar det medan du håller på att lägga på det. Även om du agerade snabbt och torkade bort det med en pappersnäsduk kan det ha smetats ut snarare än lyfts bort. I sådana lägen kan du använda en magisk formel, WD-40. Även om fläcken har torkat ska du spraya lite WD-40 på fläcken så att den helt täcks. Du kommer att se att fläcken försvinner och långsamt löses upp i lösningen. Nu kan du använda en ren rasa för att torka upp fläcken och WD-40. För att göra ytterligare rent kan du spraya området igen och torka med en annan trasa för att återskapa glansen.