Hur man tar bort sminkfläckar från mattan

När du har bråttom är det så mycket som du spenderar några av din mascara, puder, ögonskugga, foundation på din vackra och dyra plyschmatta. Liknande är fallet om du har barn hemma som vill testa smink och gör allt för att få tag i det. Resultatet är att läppstiftsfläckar, och andra fläckar hamnar här och där på din matta och förstör dess utseende och känsla. Det är bara dåligt, det påverkar också tyget i mattan. Många av oss har svårt att ta bort sminkfläckar från mattan och sluta göra en enda stor röra när de försöker torka upp det. Men det är inte så svårt att ta bort sminkfläckar från mattan. Här är några enkla tips och tricks du kan använda för att ta bort sminkfläckar från mattan och göra din matta så bra som ny.

Att ta bort läppstiftsfläckar

Eftersom de flesta läppstift har fett i sig är deras fläckar en av de svåraste att ta bort. Det finns många sätt att bli av läppstiftsfläckar, men här är den som är den säkraste, enklaste och snabbaste av alla sätt.

Vad du behöver

 • Färgborttagningsmedel eller tvättsprit
 • Vit rengöringsduk
 • En blandning av rengöringsmedel och vatten
 • Rengöringshandskar

Vad du ska göra

 1. Försök att ösa bort läppstift från mattan för att undvika att göra fler fläckar.
 2. Sätt på rengöringshandskar och badda rengöringsduken i färgborttagningsmedel eller tvättsprit. Krama överflödet.
 3. Badda duken långsamt och noggrant från läppstiftfläckar. Se till att INTE gnugga på fläcken den, annars kan det bli mer röra.
 4. Läppstiftet kommer att lossna från mattan till duken. Fortsätt badda tills alla läppstift från mattan hamnar på tyget.
 5. För att ta bort färgborttagnings eller tvättsprit, badda området med en blanding av rengöringsmedel och vattenoch låt den torka.

Ta bort flytamde foundationfläckar

Flytande foundation är också en av de svåraste smink att ta bort från mattor. Det tar bara några sekunder att göra en enda stor röra på grund av att det är flytande.

Vad du behöver

 • 3% väteperoxid
 • Vit rengöringsduk
 • Rengöringshandskar
 • Rent vatten i en sprayflaska

Vad du ska göra

 1. Ta en bit hushållspapper och sig upp så mycket du kan från mattan för att undvika eventuella nya fläckar.
 2. Ta tyget och dra en del av den i väteperoxid, krama av det överskott
 3. Badda duken på fläcken. Du kommer att märka att det lossnar från mattan och hamnar på Fortsätt badda tills alla foundationfläckar har lämnat mattan och ligger på duken.
 4. Spraya rent vatten på området. Det kommer att lösa upp väteperoxid och lämnar mattan lika bra som ny.

Ta bort eyelinser och mascara

Fläckarna i mascara och eyeliner kan förstöra alla mattor. Men oroa dig inte, det är inte så svårt att ta bort dessa fläckar heller.

Vad du behöver

 • WD-40, utmärkt att ta bort sminkfläckar från mattan
 • En kopp varmt vatten
 • Vit rengöringsduk

Vad du ska göra

 1. Våt tyget med varmt vatten och krama ut lite WD-40 på tyget
 2. Badda på fläcken ordentligt men försiktigt och du kommer att fläcken lossnar och hamnar på duken
 3. Fortsätt badda tills alla fläckar är borttagna
 4. Skölj området på mattan med varmt vatten och rengöringsmedel

 

Ta bort nagellackfläckar

Rengöring av nagellackfläckar från mattan är en ganska enkelt.

Vad du behöver

 • Nagellackborttagning (ej aceton)
 • En vit rengöringsduk

Vad du ska göra

 1. Ös bort allt överskott av nagellack från mattan.
 2. Sätt på dina rengöringshandskar och fukta den rengöringsduken med nagellacksborttagning. Badda försiktigt på fläcken.
 3. Fortsätt badda tills fläcken
 4. För att ta bort spår av nagellackborttagning, använd en ren rengöringsduk med varmt vatten. Badda på området och sedan låt den torka. Mattan kommer att vara fri från nagellacket.

Ta bort puder och ögonskugga

Puder och ögonskuggor kan ganska lätt hamna på mattan. Men oroa dig inte eftersom det är väldigt enkelt att ta bort dessa från mattan.

Vad du behöver

 • En kopp med rent vatten
 • Rengöringsmedel

Vad du ska göra

 1. Blanda rengöringsmedel i rent vatten och gör det till skum
 2. Nu blöt det rena vattnet i rengöringsmedelblandningen du gjorde på steg 1
 3. Du kan även använda raklödder istället för tvättmedel för att ta bort fläcken
 4. En annan bra, enkel att användbar metod är att använda WD40 för att ta bort fläcken. Det är mycket effektivt, lätt att använda och arbetar snabbt på fläcken.

Några enkla tips

 • Se till att testa på en dold yta på matten innan du testar ta bort sminkfläckarna från mattan. Detta kommer att säkerställa att rengöringsmedlet inte bleker eller förstör mattan på ett annat sätt
 • Gnugga aldrig sminkfläckar vid rengöring av Istället badda på fläcken. Detta kommer att förhindra att fläcken sprids och kladdar ytterligare
 • Använd inte en färgad duk för att rengöra mattan. Använd alltid en vit rengöringsduk för att undvika att mattan att yttligare färgas av dukens färg
 • Det bästa sättet att rengöra fläcken är att ta itu med det omedelbart. Ju längre du låter fläckarna vara på mattan, desto svårare blir det att bli av med dem
 • Se till att du bär dina rengöringshandskar när du rengör mattan. Detta kommer att skydda händerna från skador från hårda rengöringsmedel som kan vara skadligt för din hud
 • Var försiktig när du rengör fläckar från ullmattor eftersom de är mycket känsliga. Det är bättre att använda torra rengöringsmedel på mattor gjorda av ull för att ta bort sminkfläckar från mattan.