Hur man ta bort tuggummi från matta

Mattor och tuggumi tenderar att binda bra och det verkar som om de har en hatkärlek till varandra. Särskilt om du har barn hemma, kommer du att behöva ta bort tuggumi från vardagsrumsmattan lite då och då. Det finns inget mer irriterande än att hitta ett tuggummi som fastnat vid en nyligen rengjord matta eftersom du vet hur svårt det kommer att vara att ta bort fläcken och hur mycket tid det tar. Du kommer dock att stå inför denna situation ganska ofta. Men, få inte panik. Vad händer om vi säger att det inte kommer vara ett problem att ta bort tuggummifläckar från mattan längre? Vi kommer att sätta ett leende på ditt ansikte eftersom vi vet att det är jobbigt. Här är några enkla metoder du kan använda för att ta bort tuggummi från mattan.

Metod Nr 1 – Använd Is

Precis som med alla fläckar, är det bättre och lättare att ta bort tuggummi från mattan så snabbt som möjligt. Om du låter det sitta i mattan i flera dagar innan du försöker ta bort det, kommer det att bli svårare och kanske inte ens fungera.

Här är en enkel gör det själv metod för att ta bort tuggummi från mattan.

 1. Ta en förslutningsbar påse och lägg en handfull is i den
 2. Placera väskan på tuggummit direkt. Håll kvar tills tuggummit blir hårt. När tuggummit är hart blir det lättare att ta bort.
 3. Använd nu ett skrapverktyg och skrapa bort tuggummit från mattan.
 4. När tuggummit är avlägsnat, vill du inte lämna mattan som den är för att tuggummit kommer att lämna en fläck. För att säkerställa att fläcken inte blir kvar, ta en svamp och doppa den i en rengöringsvätska. Lägg nu svampen på fläcken och gnid den försiktigt. Detta kommer att se till att det inte finns några fläckar kvar av tuggummit alls.
 5. Ta en ren vit handduk och täck tuggummit med den. Torka den tills all vätska är absorberad och mattan är torr. Det kommer inte att finnas något tuggummi eller tuggummimärke och din matta kommer att se ut som ny igen.

Metod Nr 2 – Använd WD-40

Har du gäster som kommer över om en timme och plötsligt ser du ett tuggummi på din matta? Du har definitivt inte tid att gå igenom de långsammare metoderna för att bli av med tuggummit. Vad ska du göra? Det finns ingen anledning att få panik eftersom det finns en hushållsprodukt som kan vara till nytta. Ja, vi pratar om WD-40. Att använda WD-40 är inte bara en enkel utan också en snabb metod för att ta bort tuggummi från mattan. Här är vad du behöver göra för att få bort tuggummit och fläcken från din matta och få den att se ny ut.

 1. Ta WD-40 och spraya en generös mängd av det på tuggummit
 2. Låt sprayen sitta i fläcken i några minuter. Det är inte nödvändigt att låta den sitta en timme eller längre eftersom det fungerar direkt
 3. Ta en nagelborste och ta bort fläcken. Se till att du skrubbar fläcken i samma riktning, välj antingen vänster eller höger och fortsätt att skrubbas i samma riktning med en snabb rörelse. Skrubba inte för hårt på mattan för då skadar du den.
 4. Fortsätt att applicera mer WD-40 eftersom du skrubbar mattan med borsten.

Du kommer att bli av med tuggummit efter högst 10 minuter och din matta kommer att vara ren och kommer att se fräsch ut och ingen kommer att kunna veta att det fanns tuggummi på mattan några minuter innan. Det är den snabbaste och enklaste lösningen att ta bort tuggummi från mattan utan att förstöra texturen och känslan av mattan.

Metod Nr 3 – Använd din hårtork

Här är en annan metod för att ta bort tuggummi från matta. Allt du behöver är en hårtork, som är tillgänglig i alla hem. Läs nedan för en stegvis guide för att ta bort tuggummifläckar från mattan med en hårtork. Nyckeln här är att inte vänta för länge innan du börjar arbeta med tuggummit – ju längre du lämnar det, desto svårare blir det att ta bort.

 1. Sätt din hårtork direkt på tuggummit så snart du upptäcker det.
 2. Se till att du håller koll på tuggummit eftersom överdriven uppvärmning kan smälta fibrerna i mattan
 3. När tuggummit börjar smälta, ta en plastpåse och skrapa upp tuggummit. Eftersom tuggummit har smält, kommer det att fastna i plastpåsen och det blir inte svårt att ta bort det.
 4. Fortsätt att göra det tills tuggummit inte längre är synligt.

Dessa var några enkla sätt att snabbt ta bort tuggummi från din matta. Med dessa metoder kommer det inte längre att vara ett problem att ta bort tuggummifläckar från mattan. Vårt val av dessa tre metoder är WD-40-metoden eftersom det inte bara är snabbt och bekvämt, utan också mycket effektivt. Det lämnar ingen fläck överhuvudtaget. Det är också en snabb metod för att ta bort tuggummit från mattan, så om du har bråttom, ta en flaska WD-40 och ta bort tuggummifläcken genast. Ha alltid en flaska WD-40 i ditt hem eftersom det är praktiskt i hundratals situationer där du inte kan hitta en väg ut.