Gör din gnisslande dörr dig så arg att du sökte efter “hur man fixar gnisslande dörrar” på Internet? I så fall kan vi hjälpa dig att få bukt på ditt problem utan att du behöver åka på äventyr till din lokala järnaffär. Vår guide innehåller ett gäng smidiga huskurer som kan fixa problemet med gnisslande dörr. Vi kör igång direkt!

Hårspray

Man vet sedan innan att hårspray skapar en tunn polymeryta, och det är precis vad vi behöver för att tysta gångjärnen. Allt du behöver göra är att spraya lite av din starkaste hårspray direkt på gångjärnsstiftet från några centimeters avstånd.

Hur fungerar det? Jo, hårspray är bland de snabbast verkande lösningarna på vår lista, och till och med en liten skvätt av produkten kan göra underverk. Vissa som provat denna strategi menar att sprayen varar upp till 2 veckor innan gnisslandet återkommer.

Tvål

De flesta tvålprodukter på marknaden består av animaliskt fett, vilket effektivt smörjer metallen och gör den tyst. Allt du behöver göra är att gnida en tvål på gångjärnsstiftet för att smörja det tillräckligt. Ju högre andel animaliskt fett i tvålen desto mer varaktig kommer denna behandling att vara, vilket innebär att ekologiska och/eller hemgjorda tvålar är att föredra. Kemiska tvålar å andra sidan innehåller glycerin, vilket kan orsaka rost på dessa metalliska gångjärn.

Olivolja

Precis som tvål eller vaselin kan olivolja fungera som ett bra smörjmedel för gångjärn. Detta kommer inte enbart göra dörren tystare utan även rotera ännu lättare. Det enda problemet med olivolja är att saker och ting kan bli lite kladdiga. Därför rekommenderar vi att du använder en trasa dränkt i olivolja för att gnugga på gångjärnsstiften.

Hur man fixar gnisslande dörrar med WD-40

Om andra knep inte fungerar för dig är det dags att gå på kvalitetsprodukterna. Att smörja gångjärnsstiften med WD-40 minskar friktionen och därmed ljudet, samtidigt som det skyddar gångjärnen från rost. Du kan antingen spraya rakt på gångjärnen eller spraya på en gammal trasa för att sedan torka av dem. Eventuell rost kommer försvinna och motverkas under en lång tid. Se till att tvätta händerna noggrant om de kommer i kontakt med produkten.

Prova nu att öppna och stänga din dörr några gånger. Inte ett ljud, eller hur?

 

Var kan jag köpa?