Gnisslande dörrar mitt i natten är skillnaden mellan skönhetssömn och en potentiell hjärtinfarkt. Detta händer oftast när gångjärnen gnider mot träet på grund av bristande smörjning. Om du letar efter lösningar på hur man reparerar knarrande dörrar måste du ta bort gångjärnsstiftet från din dörr och få tag på några effektiva smörjmedel.

Rätt smörjmedel kommer hjälpa till att ta bort all rost och samtidigt smörja gångjärnen för att göra rotationen tystare och mjukare. Se bara till att du inte skadar dig när du tar ut gångjärnsstiften från dörren. Blodiga händer och en knarrande dörr är receptet på en skräckhistoria.

Hur man lagar knarrande dörrar…

… med vitt fett

Först och främst behöver du en syl och en hammare för att lossa gångjärnsstiftet, och sedan kan du använda baksidan på hammaren eller en skruvmejsel för att ta bort stiftet helt.

Efter detta behöver du täcka stiftet med smörjmedel – i detta fall vitt fett. Allt du behöver göra är att trycka en gammal trasa eller en pappershandduk mot öppningen av en fettflaska för att dränka den ordentligt. Börja nu gnugga på stiftet tills du ser att ett lödder bildas på ytan.

När gångjärnsstiftet har smorts tillräckligt kan du försiktigt hamra det på plats igen och testa dörren. Är ljudet borta? Perfekt! Torka nu bort överflödig olja så att dörren inte ser för ovårdad ut.

… med WD-40 och stålull

Om vitt fett, eller något annat smörjmedel för den delen, inte verkar fungera behöver du nästa trick för att få bukt på ditt problem. Ta ut stiftet igen och spraya lite WD-40 på det. Alternativt kan du spraya på en gammal trasa och torka över stiftet. Om stiftet ser rostigt ut kan du också gnugga ytan med stålull.

När all rost har skrapats bort kan du smörja gångjärnet igen som en förebyggande åtgärd. WD-40 har nämligen också fuktavstötande egenskaper, så rosten lär inte komma tillbaka inom en snar framtid. Se till att tvätta händerna noggrant om de kommer i kontakt med produkten.

Nu är det bara att hamra tillbaka stiftet på plats för att testa dörren. Inte ett ljud, eller hur?

relaterade sidor

Var kan jag köpa?