Oavsett om du är ung eller gammal är verkligheten den att det är omöjligt att hata tomater. Och när du älskar något en liten aning för mycket kommer du garanterat att ställa till ett elände. Det är jättelätt att fläcka ner dina kläder så det är troligen en god idé att ta reda på hur man gör ren dem.

De olika typerna av tomatfläckar

Innan du kan börja att ta bort tomatfläckar från dina kläder är det första du måste reda ut vilken typ av fläck du råkat ut för. Här kommer de tre olika typerna av tomatfläckar som du kan komma att råka ut för och hur du kan hantera dem på bästa möjliga sätt:

Färsk tomatjuice

Vi älskar alla färsk tomatjuice, eller hur? Jag menar att det inte finns någon verklig anledning för en person att inte älska att bita i en tomatskiva. Dock finns det tillfällen då du biter i en tomatskiva och upptäcker att tomatjuicen valde att droppa på dina kläder i stället för att behaga dina smaklökar. Tomater älskar att fläcka ner och att ta bort tomatfläckar är inte alls roligt.

Tomatketchup

Tomatketchup är en av de mest populära ätliga produkterna i världen. Om du tänker på det kommer du att se att det finns få rätter i världen som inte fungerar bra med tomatketchup. Dock måste du komma ihåg att tomater är inte alla ingredienser som finns i tomatketchup, med tanke på att de innehåller socker och vinäger också.

Om du på något sätt lyckas med att få lite tomatketchup på dina kläder, i din upphetsning, måste du komma ihåg att bara slänga kläderna i en varm tvätt kommer inte riktigt att klara av jobbet. Varför? Det är eftersom värmen kommer att få sockret att karamellisera i typet, och lämna dig med ett svårare problem.

Med detta i åtanke är det viktigt att du tar hand om sockerinnehållet innan du får värme på tyget; om det är sättet du vill hantera sakerna.

Tillagad tomatsås

Tomat är en ingrediens som inte bara fungerar bra i ketchup utan i en mångfald av andra rätter också. Om du tänker på det så är tomat en av de mest mångsidiga matlagningsingredienserna du kommer att kunna hitta.  Till exempel är tomat en fundamental del av en massa italienska köttsåser.

Om du lyckas få en sådan sås på dina kläder måste du komma ihåg att fläcken kommer att bestå av mycket mer än bara tomat, beroende på att fläcken du hanterar kommer att bestå av oljiga substanser också. Proceduren att ta bort tomatfläckar i detta scenario kommer att vara mycket mer komplicerad än de scenarier vi redan diskuterat.

Att ta bort tomatfläckar från tyg

När du väl kommit på den typ av tomatfläck som du hanterar är det dags för dig att ta bort tomatfläcken. Här följer en generell guide för hur detta kan åstadkommas:

Använd WD-40

I likhet med de flesta andra hushållssysslor är WD-40 av betydande hjälp även i detta scenario. Oavsett typen av tomatfläck som du hanterar kan WD-40 hjälpa dig. Allt du behöver göra är att spraya WD-40 på en ren trasa. Med denna fuktade trasa ska du gnugga området på ditt tyg som har plågats av tomatfläcken. Testa alltid på en liten yta först.

Du kommer att finna att WD-40 kommer att göra underverk för att ta bort fläcken från ditt tyg. WD-40 kan användas för att hantera ALLA typer av tomatfläckar. Vad detta betyder är att du kan använda WD-40 oavsett vilken typ av tomatfläck du är utsatt för.

När du använder WD-40 för att ta bort tomatfläckar är det viktigt att du håller en försiktighetsåtgärd i åtanke: spraya inte WD-40 direkt på tyget. Det är tillrådligt för dig att spraya WD-40 på en ren tygtrasa snarare än att spraya WD.40 direkt på tyget. Anledningen till detta ligger i hur en direkt spray av WD-40 har möjligheten att lämna ett märke på ditt tyg. Därför är det viktigt att vara försiktig.

Använd solsken

 

Tomatfläckar är utan tvekan svåra att få bort men med lite solsken kan tomatfläckar tas bort från tyg. Det är eftersom ultraviolett ljus bryter ner tomatfläckarna mycket enkelt. Det är rekommendabelt att hänga ut dina kläder i solen efter det att du är färdig med rengöringsarbetet. Kombinationen av WD-40 och solsken kommer att hantera tomatfläcken permanent!

Tvätta!

När väl tomatfläcken tagits bort ska kläderna tvättas och du kommer att få dem så gott som nya. Oavsett hur du väljer att se på sakerna kommer WD-40 att göra det lättare att ta bort tomatfläckar från tyg.