Häcksaxar är varje trädgårdsmästares bästa vän och de används till en mängd olika uppgifter i trädgården – vilket är varför de får ta mycket stryk. Därför går vi igenom hur man oljar in häcksaxar. Var alltid försiktig med vassa föremål och använd skyddshandskar. Låt oss lära dig hur du oljar in häcksaxar.

Rengöring av en Häcksax

Så du vill veta hur man oljar in häcksaxar? Det allra första steget är att se till att dina häcksaxar är fria från kåda, damm och smuts. Det är också viktigt att hålla dina rengjorda häcksaxar i en torr och dammfri miljö. Detta eftersom sand- och smutspartiklar lätt fastnar mellan bladen orsakar skada. Dessa partiklar får bladen att förlora sin skärpa. Rostbildandning har samma negativa effekt.

Istället för att lämna dina häcksaxar i dessa skadliga miljöer kan du lägga dem i din trädgårdsväska! Se bara till att du inte lämnar den ute på gården. Du har gjort en investering genom att köpa en häcksax av god kvalitet, så förkorta inte dess livslängd i din trädgård.

Hur man Oljar in en Häcksax

Smörj in alla  delar av dina häcksaxar regelbundet. Detta är viktigt för att se till att dina verktyg fungerar bra och som de ska. Delarna inkluderar:

  1. Fästskruven
  2. Fjädern
  3. Låsmekanismen
  4. Handtaget eller roterande handtaget
  5. Svärden

Fästskruven mellan häcksaxens blad är lätt att smörja. En klick smörjmedel gör underverk när det gäller hur smidigt saxen öppnar och stänger sig. Hur man smörjer den beror dock helt på vilken typ de tillhör.

Hur man Oljar in en Häcksax med WD-40

Häcksaxar med koniska fjädrar måste smörjas på in- och utsidan. Helix/spiralfjädrar smörjes på själva fjädern. I båda fallen bör du använda lite WD-40 för att smörja dem. Detta kommer också skydda dina saxar mot rost.

Glöm inte häcksaxens låsmekanism. För det finns inget värre än att den fastnar i låst läge. Och om dina häcksaxar har rullande eller roterande handtag måste det dras av för att smörjas in. Ett skarpt ryck i handtaget lossar den. Och när handtaget sedan är av, smörj det med lite WD-40.

Slutligen, hur skulle vi kunna glömma själva svärden? Om du vill veta hur man ska olja in häcksaxar så kan du inte glömma svärden. Eftersom dessa svärd måste smörjas och skyddas mot rost. De tar mest stryk från jobbet en häcksax gör. Därför kommer smörjningen också se till så att det inte fastnar koda på svärden.

Så där har du det. Nu vet du hur man oljar in en häcksax. Allt du behöver göra är att komma ihåg att ge dem en bra rengöring efter varje utförd uppgift i trädgården och smörja in dem efter säsonger. 

 Gå in på vår webbplats för mer information, oavsett om du är ute efter tips och tricks eller bara vill veta mer om vår produktinformation. Allt sådant kan du hitta här.