Vem älskar väl inte guld? Åsynen av guldsmycken kan hetsa upp det mest avdomnade hjärtat. Speciellt kvinnor bär guldsmycken med stor stolthet och stil. Det kommer en tid när dina guldsmycken slutar att glänsa som det en gång gjorde. Det betyder inte att det är dags för dig att slänga bort det där värdefulla smycke och skaffa ett nytt såklart. Det betyder att ditt guldsmycke behöver en rejäl rengöring och polering. Men hur ska man göra det? Här följer stegen som krävs för att polera guld.

Blötlägg guldet i en magisk blanding

Oavsett om det är en guldkedja som du behöver polera eller en ring så behöver du hjälp av en magisk blandning. Vad består denna magiska blandning av? Den magiska blandningen består av bikarbonat, diskmedel och vatten. Ja, det är allt! Fyll en skål med vatten och lägga i lite  bikarbonat följt av diskmedel. Nu lägger du ner ditt guldstycke i denna blandning några minuter, så att den får tid att verka!

Skrubba, skrubba och skrubba

När väl blandningen har fått tillräckligt med tid på ditt guldstycke är nästa steg att skrubba guldet rent från smuts och fett. Dock är det viktigt,  att du är väldigt försiktig med verktyget du väljer för jobbet. Varför? Eftersom om du väljer något som är för hårt får du inte bara bort smutsen utan du förstör ditt vackra guld dessutom. En tandborste av babystorlek vore perfekt för jobbet. När du skrubbar är det också viktigt att komma ihåg att det inte finns något behov av att lägga mycket kraft eller tryck bakom. Att skrubba med försiktiga händer kommer att klara av jobbet bra!

Skölj av

När du väl har gjort ett genomgående (och försiktigt) skrubbningsarbete är det dags för dig att skölja av guldstycket för att få bort all “magisk blandning” och smuts. En rekommendation är att välja varmt vatten för detta jobb, i stället för kallt, beroende på egenskaperna hos varmt vatten. När du sköljer är avsikten att du ska se till att ALL bikarbonatblandning ska bort från ytan och hörnen på ditt guld. När du väl sköljt ditt guld ordentligt ska du inspektera det för att se om processen genererade lämpligt resultat eller inte. Om du inte är nöjd ska du göra om proceduren en gång till för att få ett bättre resultat.

Få den torr

När du väl har sköljt av guldstycket ordentligt och är nöjd med resultatet är nästa steg i poleringen av ditt guld att du torkar ditt fuktiga guldsmycke. Låter enkelt, eller hur? Faktum är att det är lätt att göra ett misstag här och få repor över hela ditt guldsmycke, och skada dess skönhet. För att se till att du har möjlighet att få ditt guld torrt utan att skrapa det är en rekommendation att du använder en mjuk trasa för ändamålet att få det torrt. Användning av pappershanddukar och pappersservetter är INTE rekommenderat, beroende på hur dessa produkter kan skada mer än hjälpa. Kom ihåg att du behöver få ditt guldsmycke torrt, inte skrapat!

En juvellerartrasas beröring

För att avsluta processen med att polera ditt guldstycke kommer du att behöva en juvellerartrasa. En juvellerartrasa kan lätt köpas hos en juvellerare och på stormarknader. Allt du behöver göra är att ta juvellerartrasan och försiktigt torka av ytan på ditt guld. Detta kommer att ge guldet glans och polering. Dessutom, om du ser kvarvarande skräp eller smuts på ditt guldstycke kan du ta bort detta med juvellerartrasan. Torka av guldet några gånger – minst – med juvellerartrasan för att ge det en behövlig polish!

WD-40

När du talar om att polera guld måste en speciell åtanke ges till en spray som fyller många funktioner och som vi känner till och älskar, vid namn WD-40. Varför? Det är för att polera guld är ett av de två tusen olika användningarna WD-40 är känt att ha använts för.

Användning av WD-40 för att polera guld förenklar proceduren dramatiskt. Användning av WD-40 kräver att du sprayar en rent rasa med WD-40-spray, tills den är blöt, och sedan försiktigt torkar guldstycket med den fuktiga trasan för att ta bort all produkt. Och… det är allt! Med WD-40 är det här allt du behöver göra för att polera guld.

Förutom den dramatiska förenklingen finns det en annan fördel med att använda WD-40 för att polera guld: ta bort repor. Metoden som har framhävts tidigare är effektiv, utan tvekan, men den kommer inte att kunna hantera repor som existerar på ytan av ditt guldstycke. Med WD-40 kan du dock vara säker på det faktum att dit guld inte bara kommer att poleras utan att alla repor kommer att vara mindre synliga.