Det kan vara ett riktigt utmanande jobb att ta bort rost från metall, men det betyder inte att det är omöjligt. Det finns flera sätt att få jobbet gjort. Vilken metod som fungerar bäst beror helt på vilken typ av objekt du vill rengöra.

Här är vår enkla guide som förklarar hur man rengör metall från rost med olika strategier.

Skrubba bort rosten

Om det rostade objektet är för stort eller inte kan sprejas med rostbekämpande medel rekommenderar vi det enklaste knepet som finns – skrubba. Du behöver stålull, trådborstar eller sandpapper för att eliminera rosten från det avsedda objektet.

Skrapa och skrubba helt enkelt på de drabbade områdena tills du ser att rosten börjar flaga och slutligen försvinner. Denna strategi fungerar dock bäst med lättare rostformationer som inte har nått alltför djupt.

Dränk och lös upp rosten i vinäger

Här lägger du helt enkelt ditt föremål i en skål eller ett glas med ättika. När du har blötlagt hela objektet kommer du kunna se att den klara vätskan börjar lösa upp rosten, eller åtminstone lossa den tillräckligt mycket för att du ska kunna torka föremålet rent.

Om du ser ett ytterligare lager av rost kvar på objektet behöver du bara skölja av det med kallt vatten och sedan upprepa processen. Om du däremot märker att varken ättikan eller en trådborste rår på rosten behöver du något mycket starkare. Det är dags att ta till de kommersiella rostskyddsprodukterna.

Hur man rengör metall från rost med WD-40

Denna multi-use produkt är känd för att motverka och förebygga rost. Allt du behöver göra är att blötlägga det rostade objektet med WD-40 och sedan skrubba det med hjälp av en stålborste.

Du kan gå vidare och testa små områden av det rostade objektet för att kontrollera om WD-40 skadar den. Om du använder WD-40 regelbundet på ytor som är utsatta för rost, kommer du aldrig att se rost RETUR. Om standard WD-40 produkter inte verkar fungera så effektivt som du trodde, då kan du också skaffa dig WD-40 specialist penetrant. Denna produkt har utformats speciellt för att penetrera smuts och rost så att den lätt kan avlägsnas från vilken yta som helst. Se till att tvätta händerna noggrant om de kommer i kontakt med produkten.

Efter att ha testat dessa tre knep finns det inte en chans att ytorna fortfarande är rostiga. Det en gång fula och rödbruna metallobjektet ser nu som nytt ut.

 

Var kan jag köpa?