Gör ditt eget rengöringsmedel

Du kan använda silverrengörare för att göra rent silversmycken men alla smycken kan inte göras rena med dessa rengörare. Du kan inte doppa ner smycken med pärlor eller ogenomskinliga ädelstenar i de här rengörarna eftersom de kan komma att skada mjukare stenar såsom turkos, opal, onyx och karneol osv. Om de blir smutsiga ska du snabbt skölja av dem.

Efter att ha rengjort silversmycken med en silverrengörare bör du skölja dem ordenligt i rinnande kranvatten eller rengöra dem med en fuktig trasa. Detta är mest användbart för detaljerade eller etsade smyckesdelar. Polish kan fastna i skrevor i mönstren och hårdna. Efter att ha sköljt det ska silversmycket torkas med en mikrofiberduk vilket kommer att motverka att smycket får vita vattenfläckar.

Tvål och vatten:

Om polerduken inte lyckas göra ren missfärgningen kan du göra rent silversmycken genom att använda en blandning av varmt vatten och diskmedel (ammoniak och fosfatfritt). Om detta inte fungerar ska man försöka med metoderna som nämns nedan. Du bör även använda tvål och vatten för att göra rent silversmycken innan någon av de andra metoderna används.

Bikarbonat och vatten:

Tandkräm utan vitmedel kan fungera som ett bra substitut för silverrengörare då dessa silverrengörare kan vara svåra att hitta och svåra att skilja från de som kommer att missfärga smycket. Vad man kan göra i stället är att göra en pasta av vatten och bikarbonat och lägga en liten mängd på silversmycket. Använd en trasa för att långsamt polera. För saker med mycket detaljer, eller saker som är etsade eller stansade kan man använda en ren mjuk tandborste för att göra rent skrevor och sprickor.

När du väl är färdig ska du skölja smycket i rinnande vatten och torka det med en ren trasa.

Olivolja och citronsaft:

Blanda en halv kopp citronsaft med en tesked olivolja i en behållare. Doppa ner en ren mikrofiberduk i lösningen, torka av och polera silvret. När du väl är färdig ska du skölja det med vatten och torka av det.

 

Vitvinsvinäger och bikarbonat:

Gör en blandning med en halv kopp vitvinsvinäger och 2 matskedar bikarbonat. Blötlägg silvret i lösningen och lämna det där under 2-3 timmar. Du kan komma att att se att det skummar, men det är normalt. Skölj och torka av när det är gjort.

Bikarbonat, salt, aluminiumfolie och kokande vatten:

Du kan göra en enkel kemisk reaktion för att göra rent silver. Ingredienserna för denna produkt inkluderar:

Bikarbonat, aluminiumfolie och salt.

Täck köksvasken eller en grillform av glas med aluminiumfolie med den matta sidan nedåt. Placera silversmyckena på aluminiumfolien och häll på kokande vatten över dem tills de är täckta. Lägg nu i två matskedar salt och två matskedar bikarbonat. Du vill inte att kornen ska repa smyckena så rör runt tills det helt lösts upp.

Den kemiska reaktionen kommer att få missfärgningen att överföras till folien och du kommer att se missfärgningen försvinna från smyckena inom 5-10 minuter. Du kan komma att känna en lukt lik den från ruttna ägg; detta är från sulfidmissfärgningen som kommer från metallen. Det är normalt och inget att oroa sig över.

När det väl är gjort ska smyckena sköljas i rinnande vatten och torkas rena med en torr trasa.

Använd det mångsidiga WD-40

Anledningen till varför vi nämner WD-40 som ett separat rengöringsmedel för att göra rent silversmycken är då det är lätt att köpa och använda. Allt du behöver göra är att köpa en burk WD-40-spray för många syften och använda den.

Spraya den på silversmyckena och använd en ren mikrofiberduk för att polera i en cirkulär rörelse. Du kommer att se att missfärgningen sakta försvinner.

WD-40 är ett utmärkt rengöringsmedel som du kan använda för att rengöra och blanka upp dina smycken och många andra saker. Beroende på dess uppbyggnad skadar det inte strukturen på det material du rengör och lämnar efter sig ett skinande och nytt utseende på materialet – smycken i det här fallet.

Ett fräscht utseende på dina smycken

Om det hålls efter kan silversmycket ge många års nöje och glädje och kan komma att bli en familjeklenod. Du vet att silver är en dyr metall, så du bör inte vänta på att missfärgningen ska ansamlas innan du planerar att göra ren det. Ha en burk WD-40 hemma och rengör regelbundet, för att se till att du får ett fräscht utseende på dina smycken.