Har du någonsin fått läppstift på ärmen av din nya skjorta och velat få bort det snabbt? Vi har skapat en fantastisk guide som innehåller flera metoder som skulle klara av jobbet. Låt oss ta bort läppstiftsfläckar.

Problemet med att ta bort läppstiftsfläckar

Vad är det som gör läppstift klibbigt och svårt att ta bort? Läppstift innehåller dussintals ingredienser, vilka för det mesta faller inom dessa grundkategorier.

  • Oljor
  • Vax
  • Pigment

Även om du behandlar dessa tre separat så är fläckar från dessa tre ganska svåra att ta bort. Dock har du i detta läge en fläck som innehåller en kombination av alla tre. Fläckar från dessa tre kan behöva ta hjälp från flera rengörare för att helt få bort fläckarna.

Vanligen behöver du avfettare för att ta bort oljor. För vax behöver du lösningsmedel, men pigment stannar för det mesta kvar även efter att man har använt dessa två. För pigment kan du komma att behöva oxidationsmedel för att helt ta bort dem.

Ett stort problem när det rör sig om läppstiftsfläckar är att du inte ser dem direkt. Det betyder att fläcken kommer att ha gott om tid att sjunka in och den kommer att fastna. Detta gör det ännu mer svårt för oss att ta bort dem.

För att få bästa rengöringsresultat ska du se till att agera snabbt när du försöker ta bort dem.

Huskurer för att ta bort läppstiftsfläckar

Innan du börjar rengöra ska du se till att ta reda på typen av textilie, dess specifikation och andra krav. Det är för att många textilier kräver speciell hantering såsom kemtvätt. I sådana fall ska du ta dem direkt till kemtvätten eller vänta till sista tipset i denna avdelning.

Det bästa tipset när man tar bort läppstiftsfläckar är att arbeta från yttre kanten av fläcken och inåt.

 

Fläckborttagningssteg

  1. Placera textilien på en ren handduk eller ett material som du inte har något emot att det absorberar läppstiftsfläcken. Se till att fläcken ligger neråt.
  2. Badda någon av substanserna som listas nedan på baksidan av fläcken på textilien.
  3. Använd en annan pappershandduk eller en ren trasa för att trycka ner textilien vilket kommer att trycka ner rengöringslösningen och därmed fläcken på pappershandduken under den.
  4. Fortsätt att byta ut pappershandduken under fläcken så att den fortsätter att absorbera spår av läppstiftsfläcken och inte sprider fläcken medan den gör detta.
  5. När fläcken väl är borta ska plagget sköljas i rinnande vatten och tvättas på det sätt du gör normalt. Ditt plagg är nu redo att bäras igen.

Rengöringsalkohol

Du kan börja med alkohol, då det är ett utmärkt lösningsmedel. Gnugga inte det på fläcken för då sprider sig fläcken mer. Ta en ren tygbit och badda läppstiftsfläcken, vilket kommer att få fläcken att försvinna.

Flytande diskmedel

Flytande diskmedel är en annan fantastisk huskur. Använd ett bra diskmedel som är känt för att kunna hantera fett. För denna ska man badda fläcken med diskmedel och låta det verka under 10 minuter. Därefter ska man börja jobba med fläcken från kanterna inåt.

Du kan pröva shampoo, tvättmedel eller något annat rengöringsmedel, men se till att det inte har något blekmedel.

Ammoniak

Ammoniak är en annan god hjälp för att ta bort läppstiftsfläckar. De flesta har ammoniak i sin bostad för rengöring. Om du inte har det kan du få tag på det för en liten summa pengar i närmsta livsmedelsaffär.

Börja med att försöka ta bort så mycket av fläcken som du kan med vatten. När du väl är färdig kan du använda ammoniak. Fukta en bomullspinne med ammoniak och badda fläcken med den. Du kommer att se att den sakta tonar bort. Nu kan du tvätta plagget på det sätt du normalt gör, innan du kan ha på dig det.

WD-40

Detta kan låta som en konstig lösning för att ta bort läppstiftsfläckar. Men det är en fantastisk lösning. En anledning är eftersom WD-40 inte skadar textilien som andra frätande rengöringsmedel eller blekmedel gör. Allt du behöver göra är att placera delen med fläcken på på en pappershandduk, och spraya WD-40 på baksidan. Du kommer att kunna se att fläcken magiskt börja tona bort. Du kan badda med en annan trasa som är fuktad med WD-40 för att göra processen snabbare. När du väl är färdig kan du behöva skölja av tyget igen för att tvätta bort alla ingredienserna av WD-40-sprayen.

För det mesta är allt du behöver en ren fuktad trasa med varmvatten för att få fläcken att tona bort, men om den har funnits där ett tag kan den ha fastnat och bli svår att få bort. I dessa fall kommer du att behöva någon av dessa kurer för att ta bort läppstiftsfläcken. Vi skulle dock rekommendera att använda WD-40 såsom det enklaste sättet och det skadar inte textilien jämfört med de andra sätten.