Hur man ta bort märken på keramik plattor och golv. Svarta ränder dyker ofta upp på golvet när det kommit i kontakt med saker som har en hård gummibotten så som skor med sula, klackar, möbler, stegar, leksaker och så vidare. Alla hårda golvytor är mottagliga för dessa märken. De lämnar sitt tydliga spår och gör att golvet ser illa ut. Trots att de kan verka svåra att bli av med, så är det egentligen inte särskilt bekymmersamt att bli av med märken. Det kräver mindre ansträngning än man kan tro och du kommer ha fått ett rent golv utan särskilt mycket jobb. Här har vi sammanställt några enkla tips och tricks och golvrengöring som kan hjälpa dig att ta bort märken från dina keramiska plattor och få dem att se ut som nya igen.

Försök att använda gummi mot gummi

De finns flera olika sorters gummi och en viss sort kan användas mot en annan när det kommer till ta hand om märken. Här beskrivs hur du kan använda olika sorters gummi för att bli av med märken på dina keramiska plattor.

Radergummi

 

Du kan försöka att använda ett vanligt suddgummi för enklare märken. Det är ett praktiskt sätt att bli av med märken. Med ett bestämt grepp, gnugga på fläcken tills märket försvinner. Se till att städa bort resterna från radergummit, annars kommer de i sig att lämna fläckar. Det finns många olika suddgummin som är särskilt anpassade för detta. När du väljer ett i butiken, se till att det inte är så strävt att det skadar golvets ytbehandling. Se även till att du testar radergummit på en liten yta innan du använder det på resten av golvet.

Tennisskor

Gummisulor som finns på vanliga tennisskor är en bra fläckborttagare och är särskilt effektiv när man har att göra med större märken. Gnugga bestämt på den drabbade ytan. Sätt handen i skon och gnugga med hälpartiet. Om du inte känner dig bekväm med det, eller om du inte lyckas få tillräckligt tryck mot golvet, så kan du även gnugga genom att sätta foten i skon. På så sätt kan det hela bli mer bekvämt och du kommer att kunna trycka tillräckligt hårt på märket. Se till att gnugga i en cirkelrörelse.

Tennisboll

En tennisboll kan även användas för att bli av med märken på golvet. Denna fläckborttagare fungerar bäst på områden där det finns stora märken. Ta en tennisboll och klipp ett litet “X” på toppen. Detta “X” bör vara ungefär en fjärdedel av bollen. För att undvika skador är det viktigt att inte hålla bollen i handen samtidigt som man klipper. Det är en bra idé att sätta den i en tving eller placera den på en jämn och plan yta. När du har klippt bollen, stoppa in ett kvasthandtag i den och använd den för att gnugga bort alla märken.

Skrubbningstrick

Om tipsen ovan inte får önskad effekt så har du några skrubbtips här som kan hjälpa dig att få bort märken från ditt golv.

Bikarbonatpasta

Gör en mjuk pasta, eller smet, genom att blanda 2 skedar bakpulver med varmt vatten. Se till att smeten inte är för rinnig. Ta en mjuk trasa och gnugga försiktigt bikarbonatpastan på alla områden med märken. När alla märken är borta, använd en fuktig trasa för att göra rent ytan och låt den sedan torka.

Tändvätska

Tändvätska kan också användas för fläckborttagning för att ta bort fläckar från keramiska plattor. Ta en mjuk trasa och fukta den med tändvätska. Gnugga sedan fläcken med trasan. När det är klart, gör rent golvet med en fuktad trasa och låt det torka. Det är viktigt att vara försiktig när man använder tändvätska då det är väldigt lättantändligt och skadligt. Det bör inte komma i kontakt med ögon eller hud då det kan orsaka stor skada.

Tandkräm

Du kan även använda tandkräm som fläckborttagare för att få bort märken från golvet. Dutta en liten mängd tandkräm på en ren trasa och gnugga bort fläcken med små cirkulära och bestämda rörelser. När det är klart, torka området med en fuktig trasa och låt området torka noggrant.

WD-40

Ett av de enklaste och mest effektiva sätt att få bort fläckar är WD-40. Spreja lite WD-40 på lite hushållspapper eller en mjuk trasa. Använd det för att gnugga på området med märken. Gnugga inte för hårt utan gör det med försiktiga cirkulära rörelser. Torka sedan rent området med en fuktad trasa och låt torka. WD-40 tar snart bort fläckarna och är ett effektivt och enkelt sätt att få bort dessa märken utan att skada golvet eller dess ytbehandling.

Försiktighetsåtgärder

Här är några viktiga saker att hålla i åtanke när man använder ovanstående tips för att ta bort fläckar från keramiska plattor och golv.

  • Se till att testa på ett litet mindre synligt område innan du använder dessa tips på en större yta. På så sätt kan du vara säker på att det inte uppstår någon blekning eller missfärgning av golvet när du påbörjar fläckborttagning.
  • När du tvekar över att använda någon av fläckborttagarna, tveka inte och fråga ALLTID en återförsäljare eller tillverkare för att säkerställa att du inte gör något fel. Du kan även fråga dem om ytterligare tips, försiktighetsåtgärder och viktiga steg som bör följas när man tar bort fläckar från keramiska plattor.

Dessa tips och tricks gällande fläckborttagare kan hjälpa dig att ta bort fläckar från golv. När du använder tipsen, testa dem alltid först på en dold begränsad yta för att säkerställa att golvet inte bleks, missfärgas eller tappar ytbehandling. Undvik även att behandla golvet för aggressivt då detta kan leda till missfärgningar.