Har du någonsin trampat i tuggummi med skor på? Om du har det, så vet du med all säkerhet vilka problem som följer. Men du kan trösta dig med att allt ännu inte är förlorat, eftersom det fortfarande finns hopp om att du ska kunna rädda dina älskade skor. Hur? Tja, här är några av de vanliga metoderna för hur man tar bort Tuggummi:

Använd Is

En av de vanligaste metoderna som du kan använda för att ta bort tuggummi från dina skor är att  använda is. Ja, du hörde det rätt; isbitar kan användas för att bli av med tuggummi från skor, utan att skada tyget eller materialet på skorna. Allt du behöver göra är att fylla en stor plastpåse med isbitar och därefter placera din sko på toppen av plastpåsen. Kom ihåg att sidan med tuggummit ska vara vänt nedåt och i kontakt med ispåsen.

Det är dock viktigt att se till att ingen isbitar kan komma åt ytan på din sko. Varför? Jo, eftersom det skulle innebära att din sko blir våt, vilket kan vara ett problem för vissa typer av skor och därför göra mer skada än nytta.

Denna process kan ta en stund, så det rekommenderas att du använder en matkasse för att försäkra dig om att isen inte hinner smälta innan jobbet är klart. Så småningom kommer tuggummit att frysa helt och hållet och du kommer då enkelt att kunna skrapa bort det. Problemet med denna metod är dock att den uppenbarligen kräver gott om tid för att utföra sin magiska verkan. Om du har ont om tid, är det därför lämpligt att du provar något annat!

Lös upp Tuggummit

Varför oroa dig över ifall du kan få bort tuggummit från din sko, när du kan lösa upp det? Du kan använda tändvätska, som är effektivt för detta ändamål. Tändvätska innehåller i allmänhet nafta, vilket även är brandfarligt. Allt du behöver göra är att blötlägga en tygtrasa i nafta och gnugga med den på tuggummit. Du kommer att upptäcka att tuggummit till slut kommer att lösas upp. På grund av naftans egenskaper, finns det dock ett antal försiktighetsåtgärder som du behöver vidta. Den viktigaste av dessa är att du måste se till att platsen du befinner dig på är välventilerad, med tanke på hur lätt det är för nafta att fatta eld.

Nagellacksborttagare kan också användas för att lösa upp tuggummi. Följ samma procedur som beskrivs ovan, blötlägg en trasa eller ett tygstycke i en acetonbaserad nagellacksborttagare och gnugga den sedan på tuggummit. Precis som när du använder tändvätska, kommer du så småningom att kunna se hur tuggummit löses upp. Även när du använder acetonbaserad nagellacksborttagare måste du göra det med en viss omsorg. Varför? Jo, det är för att aceton kan eventuellt förstöra vissa typer av skor, speciellt mocka-skor.

Universalsprayen WD-40

När man tar i beaktning att WD-40 har fler än två tusen användningsområden att erbjuda sina användare, bör det inte komma som en överraskning att borttagning av tuggummi är ett av dem. När du använder WD-40, behöver du bara blötlägga tuggummit och området runt omkring med WD-40 och låta det verka en stund för att utöva sin magi. Undvik att få WD-40 på tyget på dina skor, eftersom det kan skada vissa ytor. WD-40 behöver bara få verka i ungefär en minut, sedan kan du lätt torka bort tuggummit med en trasa eller ett tygstycke. Om tuggummit inte släpper, behöver du inte oroa dig, för allt du behöver göra är att upprepa processen. När du har fått bort tuggummit, rengör skons sula, så att inga rester av WD-40 lämnas kvar och … sen är det klart!

Så, när du oavsiktligt råkar trampa i tuggummi, oroa dig inte, för WD-40 kommer till din undsättning!