Lös problemet med gnisslande gångjärn en gang för alla

Gnisslande gångjärn finns överallt. Särskilt i äldre hus eller gamla lägenheter uppstår detta problem. Så snart en dörr öppnas eller stängs gnisslar och knarrar den. Det är därför lämpligt att hitta en snabb lösning. Med ett lämpligt smörjmedel är problemet lätt att avhjälpa. En gnisslande dörr behöver inte vara ett problem. finns överallt. Särskilt i äldre hus eller gamla lägenheter uppstår detta problem. Så snart en dörr öppnas eller stängs gnisslar och knarrar den. Det är därför lämpligt att hitta en snabb lösning. Med ett lämpligt smörjmedel är problemet lätt att avhjälpa. En gnisslande dörr behöver inte vara ett problem.

Varför gnisslar och knarrar dörren?

I början kan det vara lite roligt. Men vid något tillfälle blir den knarrande dörren ett problem. Oljudet kommer i de flesta fall från gångjärnen. Om du öppnar dörren långsamt och stänger och lyssnar noga kan du hitta ljudet. På grund hög belastning och användning under många år har smörjskiktet i gångjärnet försvunnit. Metall gnider nu mot metall. Den ringande dörren hörs i hela bostaden.

Vad hjälper mot en gnisslande och knarrande dörr?

När oljud ifrån en dörr uppstår, måste det självklart lösas snabbt. Eftersom det är uppenbart att det inte finns tillräcklig med smörjmedel i gångjärnet måste du applicera nytt.

Som en nödåtgärd kan enkla och snabba budgetmedel användas här. Detta kan vara en matolja som t ex rapsolja eller olivolja som löser problemet kortsiktigt. Ett bättre och mera långsiktigt alternativt, är WD-40 Multispray.

WD-40 Multispray kryper själv till den plats som ska smörjas och motverkar efter applicering effektivt knarrande och gnisslande oljud ifrån gångjärnet. WD-40 ligger kvar i smörjstället länge och ger en långsiktig effekt

Om WD-40 inte hjälper?

Ibland räcker det inte att tillföra nytt smörjmedel. I gångjärnet kan det finns avlagringar eller rost som bidrar eller orsakar oljudet. I dessa fall är det bästa tipset att haka av dörren helt, mekaniskt rengöra metallytorna så att de är fria från avlagringar och rost. Därefter applicerar du rikligt med WD-40 på samtliga fria ytor. Därefter hakar du på dörren igen, öppnar och stänger några gånger så att smörjmedlet verkligen arbetas in.

FörebyggaHushållstips: Gnisslande gångjärnnde åtgärder

Ett tips för helt slippa knarrande och gnisslande dörrar är att förebygga problemet helt. Ägna några minuter varje år åt att gå igenom hushållets dörrar. Dammsug och torka bort synliga damm och beläggningar samt smuts. Applicera därför lite WD-40 i gångjärnet. WD-40 undehållssmörjer då gångjärnet och skyddar även mot rost.