Det finns inget värre att titta på än de gula rostfläckarna på dina metallsaker. Att titta på dessa metallsaker, efter det att de blivit förstörda av rostplågan, kan vara ett elände. Det finns dock ett sätt att ändra på allt det här. Här följer några produkter, ingredienser och huskurer som du kan använda för att ta bort rost.

Vitvinsvinäger

En av de första ingredienserna som du kan använda för att bli av med rost är vitvinsvinäger. Vinäger är mer än en smaksättning för fish and chips. Om du fortfarande inte tror så kan du läsa mer här vad beträffar den imponerande vinägern.

Om du behöver ta bort lite rost och allt du har är vinäger behöver du inte oroa dig. Allt du behöver göra är att blötlägga saken (rostarean) i vitvinsvinäger tills den är genomblöt. Se till att vitvinsvinägern inte är utspädd så att den fungerar effektivt. Om den rostiga arean är stor ska du använda mer vinäger. Efter cirka 30 minuter bör den ha bitit sig in i rosten, även om man ibland kan behöva låta det ta upp till några timmar. Längden på blötläggningen är avhängig av mängden rost som finns.

Vinägern bör mjuka upp rosten tillräckligt för att du ska kunna ta bort den enkelt med en borste. Ta bort rosten noggrannt med till exempel en tandborste och lämna saken att torka. Om det fortfarande finns spår av rost på saken gör man om manövern tills dess att all rost eliminerats.

Citronsaft och borax

Det är kanske känt att citronsaft innehåller C-vitamin. Den fungerar också bra som rostborttagare.

Du behöver blanda i borax i mixen och skapa en pasta av citronsaft och borax. Pastan du skapar är avsedd att appliceras på rosten och lämnas att verka under ungefär trettio minuter eller så.

Mer tid kan krävas om rosten har gått in i ytan på ditt objekt. Du kommer att behöva spraya vatten på pastan om den börjar torka. Kom dessutom ihåg, när du sprayer, att det behöver vara tillräckligt för att fukta pastan.

När pastan väl har verkat är det dags för dig att ta en tandborste och skrubba rosten från ytan på ditt metallobjekt. Skölj av objektet ordentligt för att ta bort rost och pasta. Lämna att torka. Du kan komma att behöva repetera det här tills dess objektet blir helt rostfritt.

Potatis och bikarbonat

Bikarbonat är en av de mest mångsidiga och användbara ingredienserna när det rör sig om huskurer. Hemexperter föreslår att bikarbonat kan hantera allt, från att ta bort fläckar till att ta bort rost. Användning av bikarbonat med en skiva potatis skapar underverk när det gäller att ta bort rost. Det kan tyckas konstigt men det fungerar.

Allt du behöver är att dela en potatis på mitten och sprida lite bikarbonat på den skurna sidan. Den skurna sidan på potatisen ska gnuggas över rostarean för att ta bort rosten. Eftersom potatis har sura egenskaper hjälper den till att lyfta bort all rost.

Användning av potatis för att ta bort rost är fantastiskt för rostiga köksknivar. Allt du behöver göra är att sticka en rostig kökskniv i en potatis och lämna den där hela dagen. Vid slutet av dagen drar du ut kniven ur potatisen och chansen är stor att du inte hittar någon rost längre.

WD-40

Användande av alla av de ovan nämnda ingredienserna och produkterna låter jättebra men WD-40 gör jobbet utan ansträngning. Du kommer att häpnas.

Allt du behöver göra är att blöta ner det rostiga objektet med WD-40 under ungefär 10 minuter, och sedan skrubba bort den uppmjukade rosten med en borste i din hand.

Dessutom, till skillnad från andra rostborttagare, tar WD-40 ett steg framåt genom att även erbjuda skydd från rost. Vad det betyder är att WD-40 inte bara kommer att hantera rosten när den fastnat och gjort skada, utan att den också gör ett utomordentligt jobb när det gäller att motverka att rost dyker upp i första läget. WD-40 får det att se ut som om det sker utan ansträngning så att du kan fortsätta att vara glad. Läs mer om oss här.