Oavsett om det är på dina trädgårdsmöbler, din cykel, din båt eller på din bil, kan rost lämna ett frätande ärr. Bara synen av rost på dina värdefulla ägodelar kan verkligen få ditt hjärta att sjunka, eller hur? I detta blogginlägget kommer vi att gå igenom hur du utför rostborttagning på metall

Det är inte bara att rost ser mycket fult ut,  det kan också vara mycket skadligt för någon metallisk yta. Ju längre du väljer att ignorera det, desto mer korrosion måste du möta. Om du letade efter några magiska strategier för rostborttagning på metall, oroa dig inte – vi hjälper dig. Här följer några förslag.

 

1. Prova vinäger

Ättiksyra eller citronsyra är både bra mot rost och de borde vara ditt första val om dina rostiga ägodelar lätt kan blötläggas i en skål eller ett glas. Om du vill ta bort rost från en påse full av skruvar så behöver du bara placera dem i ett halvlitersglas eller skål och häll lite vit ättika eller äppelcidervinäger på dem.

När alla skruvar är helt blötlagda i ättika, täck skålen eller glaset och börja skaka dem i handen. När du skakat ett tag, sätt ner behållaren och låt skruvarna ligga och dra i ca 24 timmar. Dina skruvar ska se ut som om de levererades till dig rakt från fabriken.

2. Gå till badrummet

Om du inte har vitvinsvinäger hemma kan du välja att lita på lite bakpulver och en gammal tandborste. Vispa i en skål  och häll tillräckligt med natron och vatten i den för att bilda en pasta. Pastan ska inte vara smulig eller tjock utan trögflytande

När pastan är perfekt bör du börja applicera den på ditt rostiga föremål och skrubba sedan bort på ytan med din gamla tandborste. Eftersom du är i badrummet, kan du ta en trevlig dusch och detta är all tid du behöver för rostiga objektet att se så gott som nya ut!

3. WD-40 för rostborttagning på metall

Denna allt-i-ett produkt har varit känd för att fungera som ett stor motmedel mot rost och som en förebyggande åtgärd. Allt du behöver göra är att blötlägga ditt rostiga föremål i WD-40 och skrubba sedan med en stålborste. Du kan gå vidare och testa små områden av ditt rostiga objekt för att kontrollera om WD-40 skadar det eller inte.

Om du applicerar WD-40 regelbundet på ytor som är benägna att rosta kommer du aldrig att se rosten återvända. Om normala WD-40-produkter inte verkar fungera så effektivt som du föreställt dig, kan du även testa på WD-40-specialisten Penetrant. Denna produkt har utformats speciellt för att penetrera smuts och rost så att den lätt kan avlägsnas från vilken yta som helst. Var noga med att tvätta händerna noggrant om du kommer i kontakt med produkten.