Företag över hela världen spenderar miljoner på att undersöka ett smörjmedel för cykelkedjor som hjälper cyklister att skydda sina cyklar från grus och smuts. Deras huvudsakliga mål är att erbjuda en formel som hjälper cyklister att få en långvarig, snabbt växling och en effektivt drivande kedja. 

Du vet aldrig vilken typ av väg du kommer att stöta på. Det finns högar av damm och stenar som ligger runt en byggarbetsplats eller en lerpöl som du cyklar genom. Om ditt smörjmedel inte är av hög kvalitet kan ett smörjmedel dessutom sköljas bort i regnet.

Smörjmedel för cykelkedjor som WD-40 kan du använda i alla typer av väderförhållanden. Medan ett allt-i-ett-smörjmedel gör ett bra jobb med att skydda kedjan gör ett formulerat smörjmedel ett ännu bättre jobb. Välj ett specifikt smörjmedel efter de turer du vanligtvis cyklar på. 

Hur fungerar ett smörjmedel för cykelkedjor?

Ett smörjmedel för cykelkedjor är endast nödvändigt för inre delar såsom kedjeplattor, -rullar, -stift, -hjul och växelförare. Eftersom smörjmedlet måste tränga igenom till alla små områden bör det vara tillräckligt tjockt för att det stanna kvar länge på kedjan. Samtidigt som det är tunt nog att alla delar kan absorbera det lätt. Därför är ett tjockare smörjmedel inte är lämpliga för en cykel.

Det viktiga att komma ihåg är att du måste applicera generöst med smörjmedel så att drivkedjan håller längre. Förutom specifika smörjmedel för cyklar finns det två andra typer av smörjmedel som kan användas: Allmänna rengöringsmedel och avfettningsmedel. Dessa båda medel har ett annat syfte och hjälper till att hålla cykeln ren.

Låt oss berätta om deras andra två rengöringsmedlen innan vi går vidare till de tre olika typerna av smörjmedel för cykelkedjor som WD-40 erbjuder:

Rengöringsmedel för cyklar

WD-40 Cykelrengörare

Att rengöra en cykel med diskmedel och vatten räcker inte längre för att klara av jobbet. Faktum är att såpan tar bort din senaste smörjning och lämnar cykeln oskyddad. WD-40s cykelrengörare är utformad för att ta bort envis smuts från din cykelram. Spola bort det värsta av lera och smuts, spreja WD-40s cykelrengörare på den del som är täckt med smuts och vänta några minuter så att det börjar lossna. Spola av med ett lätt tryck. Spreja generöst på smådelar, skrubba med en borste och torka av dem med en trasa. Upprepa vid behov.

WD-40 Avfettningsmedel för cykel

Använd WD-40s avfettningsmedel  på de mest envisa fläckarna. Du kan använda den på växelföraren, kedjor, kugg- och kedjesatser. Avfettningsmedlet fungerar på samma sätt som rengöringsmedlet. Det håller därmed komponenterna rena, lämnar inga rester, ökar cykelns effektivitet och skyddar delarna från att dra till sig för mycket damm.

De synliga cykeldelarna är enkla att rengöra men kedjeringar och kuggar kräver en så kallad claw brush. Du behöver då ett kabelstopp för att ta bort den bakre växeln så du kan komma åt och rengöra kabeln.

Smörjmedel för cykelkedjor

I allmänhet finns det två typer av smörjmedel för cykelkedjor: torrt och vått. För att cyklister ska kunna ta ut  sin cykel i alla väderförhållanden och på olika turer har WD-40 också infört “Smörjmedel För Alla Väderförhållanden”. Nedan förklaras användningen av de tre medlena:

WD-40 Torrt smörjmedel för cykel

Torrt smörjmedel drar inte till sig mycket grus och damm. Smörjmedlet måste däremot appliceras regelbundet eftersom det torkar snabbt. Torrt smörjmedel gör cykelkedja väldigt mycket renare. Det förbättrar kedjans effektivitet och tränger in djupt i alla delar. Det torra medlet används på kedjehjul, kedjor och växelförare. Applicera ett generöst lager av smörjmedel på kedjan och veva bakåt med tramporna.

WD-40 Vått smörjmedel för cykel

WD-40s våta smörjmedel för cyklar är kraftigare än det torra smörjmedlet eftersom det skyddar cykeln i vått väder och från lera. Använd ett avfettningsmedel efter du har kommit tillbaka från en smutsig åktur för att det våta smörjmedlet ska kunna göra sitt bästa. Det tar bort smuts från kedjan som kan ha fastnat i det våta smörjmedlet. Detta smörjmedel används för kedjehjul, kedjor och växelförare.

WD-40 Smörjmedel För Cykel I Alla Väderförhållanden

Detta smörjmedel är både för våta och torra väderförhållanden. Det  minskar skadorna på delarna och möjliggör smidiga växlar. Den tränger igenom cykelns komponenter och är utmärkt för allmänna cyklister. Kan även användas på svängpunkter, kedjor, kablar, växlar och växelförare.

Tips för rengöring av en cykel

  • För bästa resultat, välj ett pålitligt smörjmedel av hög kvalitet.
  • Undvik att använda såpa för rengöring av cykeln då den innehåller skadliga kemikalier
  • Börja alltid rengöra uppifrån
  • Använd en borste för att skrapa bort smuts och en luddfri trasa för att torka av komponenterna

WD-40s smörjmedel för cykelkedjor finns som sprayflaska. Det gör att det är enkelt för dig att applicera ett exakt lager smörjmedlet för cykelkedjan. Det är viktigt att smörja dina cykeldelar regelbundet annars blir de styva. Smörj delarna igen efter en vecka eller två, beroende på hur ofta du använder din cykel, och torka bort överflödigt smörjmedel.