Det är  ett enkelt faktum i livet – järn och syre som kombineras kommer att bilda det flagande, rödbruna ämnet som kallas rost. Om du hittar dina ägodelar täckta av det här ämnet skulle det första steget vara att tacka Gud för att du inte bor på Mars; hela planeten är täckt med damm som består av järnoxid.

Det andra steget är att kontrollera ditt rostutbrott. Om du vill skydda dina ägodelar behöver du bara lära dig en sak; vad tar bort rost från metall. Läs vidare för mer information.

Slipa, Sandpapper eller Skrapa

Med en trådborste behöver du bara skrubba på små delar av den rostiga ytan. Slipning och skrapning görs nu på ett liknande sätt men slipning är känd som den mest aggressiva tekniken för de tre.

Lös upp det

En annan mycket effektiv metod för att ta bort rostformationer skulle vara att lösa upp dem i syra. Ju starkare syra du använder, desto bättre blir dess chanser att ta bort rost. Du bör dock tänka om din strategi igen eftersom syra tenderar att skada metall också.

Du kan välja vit vinäger eftersom den består av den effektiva ättiksyra. Citron- och limesaft är också bra alternativ eftersom båda innehåller citronsyra. Det har varit några kreativa människor där ute som också använde sina favorit cola drycker eftersom de bestod av fosforsyra.

På liknande sätt finns det några husägare där ute som använder potatis som rengöringsutrustning för sina knivar. Va; Vad? Tja, potatis består av oxalsyra och de skapar en bra strategi mot saker som rostiga köksbestick. Du kan också välja att lägga till lite salt på din potatis för att fungera som en katalysator för den kemiska reaktionen.

Hur man tar bort rost med WD-40

Denna mångsidiga produkt har varit känd för att vara ett bra botmedel mot rost och som en förebyggande åtgärd. Allt du behöver göra är att blöta det rostiga föremålet med WD-40 och sedan skrubba över det med en trådborste.

Du kan gå vidare och testa små områden av det rostiga föremålet för att kontrollera om WD-40 skadar det. Om du applicerar WD-40 regelbundet på ytor som är benägna att rosta ser du aldrig att rost kommer tillbaka. Om vanliga WD-40-produkter inte verkar fungera så effektivt som du trodde, kan du också skaffa dig WD-40 Specialist Penetrant. Denna produkt är speciellt utformad för att penetrera smuts och rost så att de lätt kan tas bort från vilken yta som helst. Tvätta händerna noggrant om de kommer i kontakt med produkten.

Nu när du vet vad som tar bort rost från metall har du allt du behöver för att bli av med det rödbruna från ditt liv för alltid!