Det enkla svaret är Ja. Vissa har till och med hittat på egna recept på hemgjord penetrerande olja. Här täcker vi dock de kommersiella produkterna som WD-40. 

Det lite längre och mer detaljerade svaret är att det finns några användningsområden för dessa oljor med bevisad effekt, som därför bör användas för att besvara din fråga. Fortsätt läsa för att lära dig vad som faktiskt fungerar när det kommer till penetrerande oljeprodukter som WD-40. 

1. Smörjoch lossa delar som fastnat 

Den mest uppenbara och vanliga användningen för penetrerande oljor är något som bilentusiaster är överens om. Dessa produkter används för att lossa de mekaniska delarna av bilen som har fastnat på grund av rost, korrosion eller andra deformationer. 

Anledningen till att dessa produkter är så effektiva här är att penetrerande oljor lätt tränger in i de minsta av sprickor, och kan komma åt de allmänt svåråtkomliga områdena. 

Förutom att bara lossa delar som fastnat kan dessa produkter också användas för att separera delar. Dessa oljor har mycket låg viskositet och kommer fortsätta att smörja delarna eftersom de inte har något motstånd.  

2. Rengöra 

En annan vanlig funktion av penetrerande oljeprodukter är att de är bra rengöringsmedel och extremt effektiva mot korrosion. Det finns många penetrerande oljeprodukter på marknaden, alla med varierande effektivitet mot korrosionmen WD-40 är perfekt för jobbet. Några av de saker dessa oljor effektivt kan få bort är lack, whiteboard-pennor, tuggummi, sprayfärg och många typer av fett. 

3. Tysta högljudda delar 

Om du har högljudd fjädring i bilen, eller bara en irriterande och stundtals otäckt knarrande dörr i huset,  är WD-40 allt du behöver. Denna produkt kan reducera friktion och värme där den appliceras, vilket i sin tur kommer minska oväsendet från de ingående delarna.  

En annan anledning till att delarna låter är att ytan har korroderat över tidenDärför är det ingen tillfällighet att penetrerande oljor även kan ta bort rost och korrosion.  

4. Förebygga korrosion och rost 

Det genomträngande lager som uppstår från WD-40 har också en sekundär funktion, förutom smörjning och lossningDetta lager kommer att vara kvar på ytan under lång tid och kommer förhindra rostbildning och korrosion under denna period. 

Penetrerande oljor ökar resistensen mot de vanligaste orsakerna till rost och korrosion  nämligen salt och vatten. Beläggningen som lämnas kvar av penetrerande oljor kan också fungera som en vattenavvisande yta, och bör därför bli en del av det rutinunderhåll som alla rörliga delar bör genomgå. 

Var noga med att testa WD-40 på ett mindre område innan du applicerar det på hela ytan. Se också till att tvätta händerna om de kommer i kontakt med produkten. 

 

Hur man smörjer blixtlås

Hur man rengör smutsiga strömsladdar