Viktiga steg:

  • Du bör tala med entrepenören som byggde ditt kök för att få reda på vilka rengöringsmetoder som är bäst lämpade för dina köksbänkar.
  • Du bör regelbundet använda antibakteriella sprayer för att desinficera dina köksytor för att hålla dem rena och hygieniska.

Använd natriumbikarbonat för att hjälpa till att ta bort svåra fläckar

Innan du använder någon av metoderna i denna guide bör du se till att kontakta din köksleverantör för att få reda på vilket material bänkskivorna är gjort av, och huruvida det finns några försiktighetsåtgärder för dig att följa innan du gör rent.

Daglig rengöring

När du förbereder mat för dagen ska du se till att hålla köket rent också. Torka upp spill allteftersom det sker. Detta kommer att ta bort tefläckarna och motverka att de fastnar på underlaget. Efter det att du är klar med matlagningen och har förberett lunchen för nästa dag bör du ta ett allrengöringsmedel och spraya det på bänkskivorna innan du torkar av dem. Detta kommer inte bara att ta bort fläckar, damm och matrester från bänkskivorna, utan ser även till att köket är redo för matlagning nästa dag.

Desinficering

Förutom att rengöra bänkskivorna dagligen bör du även se till att göra rent köket grundligt en gång i veckan. Medan du gör detta ska du spraya bänkskivorna med en antibakteriell spray och torka rent med en rent rasa. Innan trasan används igen bör du skölja trasan i varmvatten för att se till att du inte sprider ut bakterierna.

Hur man rengör bänkskivor av granit

Se till att dina bänkskivor av granit är tätade. Annars kommer de att vara svåra att underhålla och rengöra då de suger upp olja, spill och fläckar. För att testa kan man droppa några droppar vatten på graniten och om den absorberar dropparna efter ett tag är graniten inte tätad.

Granit kan lätt skadas om du inte använder rätt produkter. Se till att du inte använder rengöringsprodukter med slipmedel eller något som innehåller sura ingredienser eller ingredienser som innehåller ammoniak eller blekmedel. Att ta bort tefläckar är ett svårt jobb.

För att rengöra dem kan du använda varmt vatten och en diskmedelslösning och därefter torka av med en rent rasa.

Hur man gör ren vita laminatskivor

Laminat är ett ganska prisvärt och tåligt val för bänkskivor och det är enkelt att rengöra och underhålla. Torka dem bara rena med en mjuk trasa efter att ha använt dem med en blandning av varmt vatten och ett milt diskmedel.

Efter det att du är klar med rengöringen ska du se till att skölja av bänkskivorna för att få bort rengöringsmedlet. Kvarvarande rester av rengöringsprodukter kan skada ytan allvarligt. Laminatytor är ganska känsliga för fukt; därför bör du även se till att hålla bänkskivorna torra. Torka dem med en torr trasa efter det att du är färdig med rengöringen.

Använd inte rengöringsprodukter med slipmedel eller rengöringsprodukter som innehåller starka kemiska ämnen för att se till att din laminatskiva förblir i god kondition.

Om du har vita bänkskivor och vill hålla dem blanka kan du rengöra dem med en pasta av natriumbikarbonat och vatten. Lägg pastan över fläckarna och lämna den där några minuter. Efter det att det har gått ett tag ska du torka av det med en mjuk trasa. Denna metod kan också vara behjälplig för att ta bort tefläckar.

Hur man tar bort fläckar från bänkskivor

Vill du veta hur man tar bort tefläckar eller fettfläckar som bara inte vill försvinna? Det finns många rengöringssubstanser för köket ute på marknaden. Ett alternativ är att även använda allrengörare för ytorna som är starka nog att bekämpa svåra fläckar och ta bort fett och matrester.

Om du gör rent ditt kök regelbundet bör du inte oroa dig för att bekämpa fläckar. Om de dock har ansamlats kan du ta bort dem med bikarbonatpastan som nämndes ovan för laminatskivor. Bikarbonat hjälper till att ta bort många hårda fläckar på alla typer av köksbänkskivor. Det är även användbart för att ta bort tefläckar.

Om du fortfarande undrar hur du kan ta bort tefläckar från bänkskivorna ska du läsa vidare. Gör en pasta av bikarbonat och vatten och lägg den på fläckarna. Skrubba försiktigt fläcken med en trasa eller svamp för att se till att fläcken försvinner.

Att göra rent tefläckar från alla bänkskivor med användning av WD-40

WD-40 kan hjälpa till att ta bort många typer av fläckar från olika ytor och detta enkelt. Matfläckar inklusive te, kaffe och till och med fläckar från andra ämnen såsom makeup-produkter typ mascara och läppstift på tyg.

Spraya bara lite WD-40 på fläcken och lämna den där ett litet tag. Du kommer att se fläcken lösas upp och förlora sin styrka. Efter att några minuter har passerat torkar man ytan ren med en mjuk, rent rasa. Se till att ta bort alla rester av WD-40 så att den inte förorenar någon mat.