En matta spelar stor roll när det kommer till bekvämligheten i sociala sammanhang, men den drar snabbt åt sig skräp. Speciellt om man är en förälder vars barn går loss med pyssel över mattan utan att bry sig om att lim verkligen kan förstöra texturen på din matta.

Om detta redan har hänt i ditt fall är du förmodligen på jakt efter webbsidor limborttagning för mattor, eller hur? Nu kan du sluta leta – lättare än så här blir det inte! Vi kör igång direkt.

Ta bort pyssellim

Om dina barn har spillt pyssellim på din älskade matta är det första du kan göra att ta bort så mycket som möjligt med hjälp av en torkduk eller trasa. Även om limmet har torkat bör du försöka ta bort så mycket överskottslim du bara kan. För torkat lim rekommenderar vi dock att du använder en handduk med lite varmt vatten så att limmet kan mjukna lätt.

Efter detta kan du antingen använda ättika, diskmedel eller WD-40 för att ta bort hela fläcken som om den aldrig existerat. Oavsett vilken lösning du använder, se till att du gör det rikligt. Diskmedel och ättika behöver du hälla upp i en skål, men WD-40 kan du applicera direkt. Prova dock en mindre, lite diskret yta av mattan först för att säkerställa att produkten inte missfärgar mattan el. dyl.

Låt lösningen sitta i ca 15 minuter innan du försiktigt börjar skrubba. Se till att du inte gnuggar för hårt, eftersom det våta limmet då kan gå djupare in i mattan. Nu behöver du bara badda fläcken torr med en ren och torr trasa och kontrollera fläcken efter några minuter. Mattan ska kännas så mjuk som den var förut.

Ta bort superlim

När det kommer till superlim är det oftast så att när du upptäcker det har det med största sannolikhet redan stelnat. Även om detta är fallet bör du göra exakt som du gjorde i föregående punkten och försöka ta bort eventuellt överskottslim från mattan.

Därefter börjar du applicera WD-40 på det drabbade området med en ren trasa eller bomullstuss. När hela fläcken har täckts kan du bara dra bort limmet från mattan.

Nu återstår att låta mattan torka naturligt, eller badda den med en torr handduk. Om du provar att trampa du på det drabbade området nu bör du inte känna någon skillnad mot resten av mattan. Lätt som en plätt, eller hur?

Se till att tvätta händerna noggrant om de kommer i kontakt med produkten.

 

Relaterade sidor

Hur man smörjer blixtlås

Var kan jag köpa?