Om någon skulle fråga oss hur fläckborttagning fungerar skulle vi säga att det finns 2 grundläggande metoder för att kemiskt bli av med fläckar. Båda dessa strategier kräver att du först fysiskt löser upp fläcken, för att sedan ta bort den helt från ytan. Varje envis fläck kräver lite kemisk och fysisk behandling, och här är vad du behöver göra.

Borstning

Att borsta bort fläckar från en yta i hemmet är vanligast när det gäller torkade fläckar. Till exempel lera som har torkat kan tas bort genom att helt enkelt borsta bort dem. När det gäller andra fläckar, som sminkprodukter eller annat, är borstning bara det första steget. Dessa fläckar kommer också att behöva behandlas med en kemisk produkt som WD-40 att försvinna helt och hållet.

Beroende på fläckens storlek kan en tandborste fungera perfekt för denna teknik. Sträck tygstycket du ska behandla och applicera sedan en liten mängd WD-40 på den drabbade området. Gnugga med försiktiga rörelser och borsta av smutsen på en bit papper så att det inte bildas en fläck någon annanstans.

Spolning

Spolning är en teknik som i allmänhet används för att ta bort fläckar som orsakats av fläckborttagningsprodukten själv. Detta är ett mycket viktigt steg eftersom vissa produkter, till skillnad från WD-40, kan lämna kemiska spår i det material som du arbetar på; inte bara fläckar utan även permanenta skador på materialet.

Om du arbetar på ett icke-tvättbart tyg måste du vara extra försiktig med flödet. Därför rekommenderar vi att använda en sprayflaska eller en pipett.

Innan du börjar, se till att placera ett absorberande material precis under fläcken. Därefter kan du noggrant applicera vätskan på det drabbade området.

Att arbeta långsamt är nyckeln här, och du vill inte arbeta snabbare än ditt underlag kan absorbera. Du kan också byta ut det absorberande materialet oftare för att säkerställa att det inte färgar av sig på en annan del av tyget.

Om du däremot arbetar med tvättbara tyger kan spolning vara så enkelt som att bara skölja den smutsiga textilen under rinnande vatten. Använd varmt vatten och dränk plagget upprepade gånger samtidigt som du gnuggar fläcken med fingrarna.

Dessa 2 strategier är allt du behöver – du kommer inte behöva googla “hur fungerar fläckborttagning” igen. Varsågod!

Se till att tvätta händerna noggrant om de kommer i kontakt med produkten. Testa alltid produkten på ett mindre, mer diskret område av materialet innan du applicerar WD-40 på fläcken. Detta kommer att förhindra skador på materialet.

 

Relaterade bloggar

Hur man rengör smutsiga strömsladdar

Spegelrengöring: vad du bör använda för att komma igång