Det är som ett ont lim som kommer in i tygets fibrer och vägrar att släppa från kläderna. De onda tuggummit hittar till dina kläder och vägrar att släppa, även om dina barn inte tuggar dem. Det är alltid praktiskt att veta hur du kan bli av med tuggummi från dina kläder eftersom du aldrig vet när det kommer att fastna där. Att arbeta med att ta bort ett tuggummi från dina kläder är som att försöka få ett litet barn att släppa ett leksak. Nyckeln till att vinna striden mot tuggummit är att lossa greppet innan du tar bort det.

Här är några tips för att ta bort tuggummi från kläder.

1.      Frys bort det

Detta är kanske den mest använda metoden för att bli av med tuggummi från kläder. Tricket är enkelt: Ta en bit iskub och gnugga den på tuggummit tills det har härdat helt. När det är tillräckligt hårt, använd en trubbig kniv, färgskrapa eller en sked för att skrapa av det snabbt innan det börjar värmas upp igen. Om du vill skynda på saker kan du lägga isbitar på båda sidorna av tyget med tuggummit i mitten.

Alternativt, om du har en frys som inte är full med glömda rester och familjemåltider, kan du lägga klädesplagget i en plastpåse och lägga den i frysen i några timmar tills tuggummit blir fast. Vid vikning av plagget, se till att delen med tuggummit är utsatt och ligger på utsidan av vecket. Detta kommer också att förhindra att tuggummit klibbar sig till de andra delarna av plagget. Var försiktig med det frusna tuggummit när du tar bort det från plagget. Du vill inte skada plagget, därför bör du vara försiktig när du tar av tuggummit.

Frysmetoden fungerar bäst på kläderna om de är rena. När du har tagit bort tuggummit med hjälp av frysningsmetoden ska du ta kläderna till din professionell kemtvätt för att ta bort fläcken om det finns någon.

 

2.      Använda värme för att ta bort tuggummi från kläder

Om det inte finns något tillgängligt för att frysa tuggummit kan du använda värme från en indirekt källa till plagget för att ta bort tuggummit. Du kan använda värme från en hårtork för att smälta tuggummit utan att ta i kläderna. När du ser tuggummit smälta, avlägsna den från kläderna. Tuggummit kan vara ganska varmt, därför rekommenderas det att du bär handskar eller en plastpåse först innan du lägger handen på det smälta tuggummit.

När tuggummit är avlägsnat från kläderna, behandla det med en jämn blandning av vitdestillerad ättika och flytande tvål. Gnid denna blandning försiktigt på platsen och låt den sitta i tyget i minst femton minuter. När du har gjort det, tvätta plagget som du brukar göra det. Före torkning, kontrollera fläcken och om den fortfarande finns där, behandla den igen med samma blandning som nämnts ovan och tvätta den igen. Du kommer att bli av med fläcken och kläderna blir lika bra som nya.

 

3.      Använd ett strykjärn för att ta bort tuggummi från kläder

Placera en ren kartong på en strykbräda eller en plan yta. Placera nu plagget på vilket tuggummit har fastnat med tuggummit på toppen. Stryk plagget på baksidan på medium värme. För mycket värme kommer att göra tuggummit till en klibbig röra. Att använda för låg värme räcker inte för att smälta tuggummit. När tuggummit har smält, kommer det att fastna i kartongen och du kan försiktigt ta bort kläderna från kartongen som lämnar tuggummit bakom utan att skapa en röra.

 

4.      Den bästa metoden

Om ett tuggummi har fastnat i kläderna, använder du den enklaste och mest krångelfria metoden för att ta bort den WD-40. Denna multispray har så många användningsområden att man måste ha den hemma. Spraya bara lite WD-40 på tuggummit och det kommer lätt att lossna. Det är en snabb metod för att ta bort tuggummi från kläderna. Du behöver inte heller vänta på att det blir hårt som i frysningsmetoden eller vänta på att den smälter som när du använder värmemetoden.

5.      Ta bort tuggummi från en matta

För att ta bort tuggummi från mattan, om tuggummi har fastnat i mattan, kan du använda ispåsetekniken för att frysa den och härda tuggummit. Det kommer att härda tuggummit och kommer inte att göra mattan blöt heller. När tuggummit har härdat, skrapa av det med något med en matt kant som en sked.

Om det finns en fläck kvar efter avlägsnandet av tuggummit, behandla den med en blandning av lika delar vitdestillerad ättika och diskmedel. Ta en mjuk borste och gnugga blandningen på platsen. Låt blandningen sitta på fläcken i ungefär femton minuter. När du är klar, använd en ren vit duk doppad i vanligt vatten för att göra området rent, tills det inte finns någon lösning kvar. All blandning överförs till den vita trasan och din matta kommer att lämnas fläckfri. Lufttorka mattan och använd damsugare för att fluffa fibrerna på mattan.