Alla som är vana vid att plocka fram den gamla verktygslådan från garaget måste ha stött på rost ett antal gånger vid det här laget. De verktyg som bara hade spår av rost kanske fick vara kvar, men de som verkade bortom räddning har antagligen hamnat i sopornaVi är här för att berätta att du inte behöver kasta bort rostiga verktyg – för inga verktyg är bortom räddning!  

Här är vår guide till hur man rengör rostiga verktyg, med olika strategier beroende på vilken grad av rost du har att göra med. 

Hur man rengör rostiga verktyg 

1. Slipa bort rosten 

Om detta är den enklaste metoden på listan för din specifika situationta en hink och fyll den med varmt vatten och lite fettlösande diskmedel. Sänk ned det rostade verktyget blandningen och låt det dra. 

Nu kan du antingen använda mjukare tillhyggen som trasor eller svampar, eller så går du på med mindre skoningslösa metoder som trådborstar eller stålullBörja skrubba med verktyget fortfarande nedsänkt blandningen tills du ser att rosten är borta. 

När du är klar behöver du bara torka verktyget, eller fortsätta processen tills du är nöjd. 

2. Dränka verktyget ättika och salt 

Om du jobbar med mindre saker som rostade muttrar och bultar kan du lika gärna lägga dem i ett glas eller en skål med ättika. Du kan också gnida stålull på dem efter en stund, när rostformationerna har lossat. 

När du är klar bör du också se till att du sköljer verktyget med varmt vatten. Detta är ett nödvändigt steg eftersom ättika är känt för att vara ganska skadligt för metallföremål. Du kan också addera salt till lösningen, vilket fungerar som en katalysator i ditt hemexperiment. 

3. Spruta WD-40 på verktyget 

Om ingen av ovanstående strategier verkar fungera så är det dags att ta till något starkare. WD-40 är en multi-use produkt; ett av dess användningsområden är att ta bort rost från metallytor och förhindra att samma problem uppstår. 

Instruktionerna är enklaSpreja lite WD-40 på den rostade ytan och låt det verka ett par sekunder. När du sedan torkar av ytan kommer du se hur rosten enkelt kommer loss utan att lämna ett spår. Se till att tvätta händerna noggrant om de kommer i kontakt med produkten. 

 

Olika sätt att ta bort rost från nästan vad som helst